1

Temat: Powtarzające się adresy w książce-pomoc potrzebna.

Witam,

Nie udało mi się znaleźć nic na ten temat na forum więc postanowiłem zapytać. Problem jest następujący...

...W książce adresowej mam wiele takich samych maili. Utrudnia mi to wysyłanie korespondencji masowej. Jak sprawić aby TheBat wyrzucił z książki powtarzające się adresy? Chciałbym aby były tylko unikatowe adresy, bez powtarzających się.

I czy TheBat może przy dodawaniu nowego kontaktu(adresu) sprawdzać czy taki już istnieje i odrzucać? Tak się składa że każdego dnia mam 5-10 nowych rejestracji i adresy dodaje automatycznie...nie jestem w stanie sprawdzić czy dany adres mam już w książce czy nie.

2

Odp: Powtarzające się adresy w książce-pomoc potrzebna.

Sidi napisał/a:

...W książce adresowej mam wiele takich samych maili. Utrudnia mi to wysyłanie korespondencji masowej. Jak sprawić aby TheBat wyrzucił z książki powtarzające się adresy?

Bat sam tego nie zrobi - nie ma takiej funkcjonalności.

Sidi napisał/a:

I czy TheBat może przy dodawaniu nowego kontaktu(adresu) sprawdzać czy taki już istnieje i odrzucać?

Ależ bacik sprawdza istnienie danego adres - jeśli dodajesz już istniejący adres, to otwiera ci się karta książki adresowej już wypełniona. Mówię o zachowaniu się programu, kiedy ręcznie dodajemy adresy/kontakty do książki. Jedna uwaga: wpis 'Jan Kowalski' oraz 'Kowalski Jan' to będą dwa różne adresy.

3

krzychu napisał/a:
Sidi napisał/a:

...W książce adresowej mam wiele takich samych maili. Utrudnia mi to wysyłanie korespondencji masowej. Jak sprawić aby TheBat wyrzucił z książki powtarzające się adresy?

The Bat! może usuwać adresy z książki adresowej za pomocą filtru. Można zatem wyobrazić sobie filtr, który sprawdza w książce obecność adresu wpisanego do pola Do wiadomości i usuwa ten adres. Następny filtr podrzędny powinien także sprawdzać obecność adresu w książce i jeśli by go nie było, ponownie go do niej dopisać.

Oczyszczenie książki wymagałoby utworzenia pewnej liczby fikcyjnych wiadomości, przefiltrowania ich i następnie usunięcia. Sądzę, że da się to zrobić - sam tego jednak nie wypróbowałem.

4

krzychu napisał/a:
Sidi napisał/a:

Sidi napisał/a:

I czy TheBat może przy dodawaniu nowego kontaktu(adresu) sprawdzać czy taki już istnieje i odrzucać?

Ależ bacik sprawdza istnienie danego adres - jeśli dodajesz już istniejący adres, to otwiera ci się karta książki adresowej już wypełniona. Mówię o zachowaniu się programu, kiedy ręcznie dodajemy adresy/kontakty do książki. Jedna uwaga: wpis 'Jan Kowalski' oraz 'Kowalski Jan' to będą dwa różne adresy.

No właśnie nie pyta mnie o to smile Kiedyś tak było...ale zmieniłem kompa i teraz jest inaczej

5

Zygmunt napisał/a:

The Bat! może usuwać adresy z książki adresowej za pomocą filtru. Można zatem wyobrazić sobie filtr, który sprawdza w książce obecność adresu wpisanego do pola Do wiadomości i usuwa ten adres. Następny filtr podrzędny powinien także sprawdzać obecność adresu w książce i jeśli by go nie było, ponownie go do niej dopisać.
Oczyszczenie książki wymagałoby utworzenia pewnej liczby fikcyjnych wiadomości, przefiltrowania ich i następnie usunięcia. Sądzę, że da się to zrobić - sam tego jednak nie wypróbowałem.

smile to straszna fura roboty.