Temat: MicroEd i znaki japońskie/chińskie, v4.0

Cześć,

Czy ktoś z Was jest w stanie pisać po japońsku lub chińsku w MicroEdzie? Bez względu na to, jaką czcionkę ustawię i bez względu na rodzaj kodowania (w tym Unicode, który podobno w wersji 4.0 jest już w pełni obsługiwany) wpisanie kilku słów po japońsku powoduje zastępowanie tekstu znakami zapytania.

Z góry dzięki za rozwiązanie, jeśli takie istnieje.

Pozdrowienia.

2

Odp: MicroEd i znaki japońskie/chińskie, v4.0

Na to pytanie mogę odpowiedzieć pośrednio: są osoby, które wykorzystują The Bat! do prowadzenia korespondencji w języku chińskim i japońskim (a także tajskim) i raczej nie mają kłopotów. Muszą tu być chyba spełnione dwa warunki: odpowiednia klawiatura i włączone odpowiednie kodowanie (chyba UTF-16 albo któryś ze specjalizowanych zestawów). Czy tak masz u siebie?

3

Odp: MicroEd i znaki japońskie/chińskie, v4.0

Oczywiście, wszystkie wymagania systemowe są spełnione. Zresztą w edytorze Plain Text wszystko wyświetla się prawidłowo. Próbowałem różnych metod kodowania, w tym obu dostępnych japońskich i Unicode -- zawsze efekt ten sam: po zatwierdzeniu w IME (ogólnosystemowa metoda wprowadzania tekstu japońskiego) zamiast tekstu pojawiają się znaki zapytania.  Dzieje się tak tylko w oknie treści MicroEd i nigdzie indziej w systemie (nawet w polu tematu znaki są wprowadzane prawidłowo).

Cóż, zadałem to pytanie także na angielskim forum Bata, może ktoś coś podpowie. Dzięki anyway.