Temat: nowa wiadomość a kombinacja CTRL + A

cześć.

nie często proszę o pomoc, zazwyczaj staram się jakoś sam rozwiązywać problemy.

mój problem :
używam TheBat w wersji 4.0.24, system operacyjny to WinXP z SP2/SP3 generalnie na mój problem składa się fakt, że w oknie NOWA WIADOMOŚĆ (email docelowo) kombinacja klawisza CTRL + A (czyli zaznacz wszystko nie chce działać) nie wiem co się stało, trudno mi powiedzieć od jak dawna problem istnieje ponieważ bagatelizowałem go. ale postanowiłem coś z tym zrobić, szukałem i znaleźć nie mogę rozwiązania. może ktoś wie co się stało? po prostu jak chcę napisać odpowiedź albo nowego maila i przy okazji chcę zaznaczyć cały tekst to nie mogę tego zrobić kombinacją klawiszy tylko ręcznie muszę myszką zaznaczać obszar.

jak rozwiązać ten problem?

korzystajac z okazji że sformatowałem PC, myślałem, że wszystko wróci do normy ale pomyliłem się CTRL + A jak nie działa tak nie działa dalej ...

2

Odp: nowa wiadomość a kombinacja CTRL + A

podstawowe pytanie: czy ten problem występuje tylko w TB! czy także w innych aplikacjach?
Z jakiego edytora w TB! korzystasz, MicroEd czy Windows?

3

opisany problem dotyczy tylko i wyłącznie programu TheBat! w innej aplikacji np. Microsoft Office Word czy Excel wszystko jest OK

jeśli chodzi o edytor : to taka sama sytuacja pojawia się zarówno w MicroEd jak i Windows

w celu eksperymentu : usunąłem program, zrobiłem wcześniej kopię ustawień i na świeżej wersji jest to samo, (program pobrałem z waszej strony)

kiedyś to działało raczej istnieje jakiś wpis do któregoś pliku który właśnie nie wiedzieć czemu nie  umożliwia korzystanie z CTRL + A (jako funkcji zaznaczenia całości)

obecnie wciśniecie tych klawiszy nic nie powoduje.

patrzyłem również gorące klawisze ale nie wykorzystuję nigdzie CTRL + A sad

dziękuję za zainteresowanie moim problemem
pozdrawiam

4

jeżeli już robisz takie eksperymenty to usuń program oraz całą gałąź HKEY_CURRENT_USER\Software\RIT (oczywiście jeżeli tego wcześniej nie robiłeś) i sprawdź jeszcze raz na świeżej instalacji bez odtwarzania swoich danych/ustawień.

5

najpierw sformatowałem kompa (przy okazji, nie żeby specjalnie) potem zainstalowałem TB! a następna czynnością było przywrócenie 'odzyskanie' danych etc.

tak zrobię jak piszesz i zdam relację smile

6

wiec na czystej wersji TB! bez wszystkich moich kont CTRL + A działa, ale jak już przywrócę "kopię" to kicha CTRL + A nie chce działać sad

widać jakiś plik musi mieć coś wpisanego 'no fear' skoro tak się dzieje ...

jakaś pomoc z Twojej strony?

7

w katalogu z bazą wiadomości znajduję się plik tbuser.DEF - sprawdź w nim czy nie masz zdefiniowanej kombinacji Ctrl+A, przykład definicji skrótu:

select [MsgCtl].[mMarkSpamJUNK] in [MailerForm].[mSpecials]
  update
    caption str(mMarkSpam)
    image [bMarkAsSpam]
    shortcut "Ctrl+Alt+S"

8 (edytowany przez micrusec 2008-09-07 23:17:43)

być może wprowadziłem Cię w błąd za co przepraszam ale doszedł (czytaj nie zauważyłem tego i zapomniałem wspomnieć) większy problem  :

klawisz CTRL + A działa tylko w MicroEd w pozostałych Windows/HTML-Prosty tekst/ Tylko HTML nie działa CTRL + A

plik tbuser.def nie zawiera nic ciekawego .. nic 'podobnie' brzmiącego nie ma tam :(

nie mam pojęcia może coś robię źle, może mam kopię uwaloną (ten plik do odzyskiwania)

co prawda już przeżyłem zawał z 2 GB w "INBOX" ale obecnie mam foldery i podfoldery ...

może sformatuje ponownie kompa i zaś zacznę przygodę od nowa, chyba że jest inna możliwość ? wtedy byłbym Ci bardzo wdzięczny za okazaną pomoc.
==============================================================

dodano:
nie wiem czy to ma jakieś znaczenie : ale mam dużo "filtrów" zamiast INBOX poczta się "rozjezdza"  do różnych folderów ...

9

filtry na 100% nie mają tu nic do rzeczy. formatowanie nie rozwiąże problemu (-:
czy ktoś z forum może sprawdzić działanie Ctrl+A poza MicroEd? bo u mnie SOA#1