1 (edytowany przez lukasz-s 2009-02-17 23:54:53)

Temat: instalowanie TheBat na koncie użytkownika (windows XP)

Witam,
Chciałbym zainstalować TheBat v. 3 (Ekspert) na windows XP. Do tej pory jeśli chodzi o systemy MS wystarczyło mi win98, ale ... . Nie wiem jak poradzić sobie z zainstalowaniem Bata i korzystaniem z niego na koncie użytkownika. Na koncie administratora działa oczywiście bez problemu.
Niestety podręcznik i faq opisują konfigurację wszystkiego..., ale już po zainstalowaniu :-)).
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdr
Łukasz

2

Odp: instalowanie TheBat na koncie użytkownika (windows XP)

Na czym polega i jak sie objawia ten problem?

3

Jest tak. Instaluję logując się na profil administratora. Na koncie użytkownika nie widze ikony Bat'a, więc kopiuję ręcznie. I po próbie uruchomienia Bata dostaję komunikat: Nieudana próba utworzenia katalogu roboczego C:\Program Files\The Bat!\Mail. Przy czym katalog taki istnieje na dysku-pewnie użytkownik nie ma . Instalując Bata właściwie nic nie zmieniam, poza lokalizacją katalogu z mailami, który chcę żeby był na innej partycji (powiedzmy D:\Bat\Maile).
Dzięki. Łukasz

4

No dobra, wstyd mi chyba trochę. Jak nadałem użytkownikowi prawo pełniej kontroli do katalogu TheBat to wszystko poszło. Teraz już tylko nie mam ikonki Batowej na pulpicie użytkownika i zwykłe "zmień ikonę" nie działa :-(.  Ale to już drobiazg. Muszę jednak przyznać, że takie user friendly to to nie bardzo jest.
Pozdr
Łukasz

5

Myślę, że wystarczy podczas instalacji TB! z poziomu administratora wybrać w odpowiednim momencie jako katalog składowania poczty "domyślny folder danych aplikacji" - wtedy po uruchomieniu z poziomu użytkownika na pewno nie dostaniesz komunikatu o nieudanej próbie utworzenia katalogu roboczego. Z twojego opisu wynika, żeby wybrałeś opcje nr 3 tj. "podkatalog Mail w katalogu programu".

Zajrzyj do rozdziału "Instalacja programu" naszego podręcznika.

6

No tak,  na pewno wystarczy. Tylko właśnie ja chciałem mieć katalogi z pocztą w innym miejscu. Szczerze mówiąc to rozdizał instalowanie w podręczniku dość szczegółowo omawia instalowanie w wersji szyfrowanej a poza tym jedynie prowadzi przez domyślne opcje. Rozwinięcia opcji przechowywania poczty w innym miejscu jakoś nie znalazłem.
Dzięki za pomoc, tak czy inaczej problem rozwiązany.