1

Temat: Podpowiedzi w polu adresatów - jak przyspieszyć?

Witam
Grzebałem dłuższą chwilkę forum, ale nie znalazłem. Jeśli taki temat był poruszany to przepraszam i będę wdzięczny za linka.

Moje pytanie:
Pisząc nowego maila w pierwszej kolejności wpisujemy adresata. W książce adresowej mam wpisanych już wszystkich moich korespondentów wraz z nazwiskami/nazwami. Wszystko działa należycie: wpisując np. czyjeś imię the bat wskazuje mi ostatnio używany i pasujący do wpisanego fragmentu adres. Przykładowo pod "tomasz" mam 10 adresów i pierwszym z góry jest ten do którego ostatnio pisałem maila. Ale są dwa problemy z tym.

Mniejszy problem: to, że proponuje mi adresy w kolejności ostatnio używanych, a nie najpopularniejszych (jak gmail).
Większy problem: dlaczego muszę tyle czasu czekać na sugestie? Nie da się tego jakoś przyspieszyć? Chciałbym, żeby działało to tak sprawnie jak na gmailu, gdzie jest to rozwiązane idealnie.

Kilka informacji:
Korzystam z profesjonalnej i zarejestrowanej wersji 4.2.42 w języku polskim.
Nie zaszkodzi podać wersję systemu operacyjnego: Windows 7 Pro N x86-64 ENG

Z góry dziękuję za pomoc
Pozdrawiam

2

Odp: Podpowiedzi w polu adresatów - jak przyspieszyć?

Trochę dziwne, że tak wolno Ci to działa. Na słabym notebooku (Intel 1,7 GHz, 512 MB RAM, XP Pro z różnymi "przeszkadzajkami") Voyager robi to bardzo szybko, a musi przecież jeszcze rozszyfrowywać dane w locie. Sprawdź jakie opcje przeszukiwania masz włączone dla podpowiedzi w polu "Do" (menu Opcje | Konfiguracja | Podgląd/Edycja | Nagłówki). Jeżeli dla pola Do masz włączone przeszukiwanie wielu książek i długiej historii korespondencji, to tutaj może być przyczyna spowolnienia.

3

Odp: Podpowiedzi w polu adresatów - jak przyspieszyć?

Mam jedną książkę, co prawda obszerną bardzo, ale jednak. Mimo wszystko nie w tym tkwi problem. Ewidentnie ustawiony jest czas zwłoki wynoszący (jak na moje oko) około półtorej sekundy od momentu w którym przestaję pisać. Tyle samo muszę czekać jak wpiszę tylko jedną literę, lub np. całe imię adresata.

Problem występował też wtedy gdy w książce miałem raptem 3 adresy (dopiero później dodałem wszystkie adresy z otrzymanych maili - nie znalazłem bardziej optymalnego sposobu), więc nie jest to problem natury wydajnościowej, tym bardziej że w kompie mi siedzi Core i7 860.

Pozdrawiam