Temat: Konfiguracja poczty Gmail.
Witam ponownie. Mam takie pytanie - jak poprawnie skonfigurować program The Bat 5.0.8 z pocztą IMAP w Gmailu. Za wszelkie rady i porady - dziękuję serdecznie z góry.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum PSTB! → Ogólne → Konfiguracja poczty Gmail.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam ponownie. Mam takie pytanie - jak poprawnie skonfigurować program The Bat 5.0.8 z pocztą IMAP w Gmailu. Za wszelkie rady i porady - dziękuję serdecznie z góry.
Teoretycznie The Bat! powinien sam się skonfigurować do obsługi poczty Gmail gdy podczas konfiguracji konta wybierzesz taki adres użytkownika. Trzeba jednak sprawdzić ustawienia dla serwerów, które w przypadku IMAP / Gmail powinny być następujące:
Wysyłka poczty (SMTP): smtp.gmail.com
Połączenie: Bezpieczne na zwykłym porcie 587
Odbiór poczty (POP/IMAP): imap.gmail.com
Połączenie: Bezpieczne na specjalnym porcie 993
Przy takich ustawieniach powinno się udać połączenie z serwerem, resztę parametrów (synchronizacja wiadomości, wyświetlanie folderów musisz ustawić już po połączeniu).
P.S. Radzę pobrać najnowszą wersję 5.0.9.1 - chociaż to wersja beta, ale poprawiono następną porcję błędów. Jest dostępna pod adresem http://www.ritlabs.com/download/files3/ … tb5091.rar. Instalacja wersji jest prosta: po rozpakowaniu zastępujesz starszy plik thebat.exe plikiem rozpakowanym, nie jest wymagane uruchamianie żadnego instalatora bo dla takich wersji po prostu go nie ma.
Dziękuję za odpowiedź Zygmunt. Mam jeszcze takie pytanie jak poprawnie skonfigurować program The Bat 5.0.8 z pocztą IMAP w Interia.pl oraz czy to idzie zrobić na konie poczta.onet.pl - a jak tak to proszę o poradę jak to zrobić.
Nie wiem czy te serwisy udostępniają protokół IMAP, raczej nie - ale niech wypowie się ktoś kompetentny.
Niestety ani poczta.onet.pl ani interia.pl nie obsługuję poczty IMAP. Tak się zastanawiam czy jest jakiś serwer w Polsce który ten protokół obsługuje.
Home.pl obsługuje IMAP, który działa z nowym The Bat! całkiem dobrze, co przed chwilą sprawdziłem. Niestety, to serwis płatny.
Od miesiaca czy dwoch poczta w Onet.pl obsluguje IMAP - bawilem sie troche przez komorke i dziala ok (na ile moje mierne zrozumienie IMAP pozwala osadzic). Nie wiem, czy jest to usluga dostepna tez dla kont darmowych. W kazdym razie nazwali to "Poczta wszedzie". http://poczta.onet.pl/pomoc/23211,0,21, … pomoc.html
Obawiam się że w Poczta.onet.pl tej funkcji nie ma.
Sprawdziłem, jednak IMAP działa na koncie darmowym xxxxx@poczta.onet.pl. Oczywiście, wymagane jest włączenie protokołu IMAP na serwerze dla danego konta po zalogowaniu się przez stronę WWW. Potem działa to całkiem sprawnie, przynajmniej jeśli chodzi o podstawową obsługę poczty.
A mogę Cię prosić o napisanie jak poprawnie skonfigurować xxxxx@poczta.onet.pl. Serdecznie Dziękuję z góry.
Ja próbowałem to zrobić - niestety nie udało się.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum PSTB! → Ogólne → Konfiguracja poczty Gmail.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc