1

Temat: Konfiguracja poczty Gmail.

Witam ponownie. Mam takie pytanie - jak poprawnie skonfigurować program The Bat 5.0.8 z pocztą IMAP w Gmailu. Za wszelkie rady i porady - dziękuję serdecznie z góry.

2

Odp: Konfiguracja poczty Gmail.

Teoretycznie The Bat! powinien sam się skonfigurować do obsługi poczty Gmail gdy podczas konfiguracji konta wybierzesz taki adres użytkownika. Trzeba jednak sprawdzić ustawienia dla serwerów, które w przypadku IMAP / Gmail powinny być następujące:

Wysyłka poczty (SMTP): smtp.gmail.com
Połączenie: Bezpieczne na zwykłym porcie 587

Odbiór poczty (POP/IMAP): imap.gmail.com
Połączenie: Bezpieczne na specjalnym porcie 993

Przy takich ustawieniach powinno się udać połączenie z serwerem, resztę parametrów (synchronizacja wiadomości, wyświetlanie folderów musisz ustawić już po połączeniu).

P.S. Radzę pobrać najnowszą wersję 5.0.9.1 - chociaż to wersja beta, ale poprawiono następną porcję błędów. Jest dostępna pod adresem http://www.ritlabs.com/download/files3/ … tb5091.rar. Instalacja wersji jest prosta: po rozpakowaniu zastępujesz starszy plik thebat.exe plikiem rozpakowanym, nie jest wymagane uruchamianie żadnego instalatora bo dla takich wersji po prostu go nie ma.

3

Dziękuję za odpowiedź Zygmunt. Mam jeszcze takie pytanie jak poprawnie skonfigurować program The Bat 5.0.8 z pocztą IMAP w Interia.pl oraz czy to idzie zrobić na konie poczta.onet.pl - a jak tak to proszę o poradę jak to zrobić.

4

Nie wiem czy te serwisy udostępniają protokół IMAP, raczej nie - ale niech wypowie się ktoś kompetentny.

5

Niestety ani poczta.onet.pl ani interia.pl nie obsługuję poczty IMAP. Tak się zastanawiam czy jest jakiś serwer w Polsce który ten protokół  obsługuje.

6

Home.pl obsługuje IMAP, który działa z nowym The Bat! całkiem dobrze, co przed chwilą sprawdziłem. Niestety, to serwis płatny.

7 (edytowany przez Seji 2011-04-23 17:13:07)

Od miesiaca czy dwoch poczta w Onet.pl obsluguje IMAP - bawilem sie troche przez komorke i dziala ok (na ile moje mierne zrozumienie IMAP pozwala osadzic). Nie wiem, czy jest to usluga dostepna tez dla kont darmowych. W kazdym razie nazwali to "Poczta wszedzie". http://poczta.onet.pl/pomoc/23211,0,21, … pomoc.html

8

Obawiam się że w Poczta.onet.pl tej funkcji nie ma.

9

Sprawdziłem, jednak IMAP działa na koncie darmowym xxxxx@poczta.onet.pl. Oczywiście, wymagane jest włączenie protokołu IMAP na serwerze dla danego konta po zalogowaniu się przez stronę WWW. Potem działa to całkiem sprawnie, przynajmniej jeśli chodzi o podstawową obsługę poczty.

10 (edytowany przez Mag 2011-04-23 16:12:53)

A mogę Cię prosić o napisanie jak poprawnie skonfigurować  xxxxx@poczta.onet.pl. Serdecznie Dziękuję z góry.
Ja próbowałem to zrobić - niestety nie udało się.