Temat: Bezpieczeństwo The Bat vs Gmail

Witam

A oto co zrobiłem:

- mam firmowe konto w gmail wersja profesjonalna (domena)
- chciałem żeby pracownik korzystał tylko z biura z niego
- nietoperza z gmail już skonfigurowałem, imap działa ok
- w gmail jest fajna opcja bo skasowane maile lokalnie trafiają do archiwum, więc jest kopia pomimo że to imap
- hasła nie da się zapisać lub skopiować do schowka, to dobrze
- nie da się nadpisać hasła, bo w gmail jest to na poziomie administratora domeny, też fajnie

i teraz:

- zainstalowałem wersję profesjonalną z szyfrowaniem danych
- pracownik będzie miał hasło tylko na poziomie aplikacji lokalnej

Interesuje mnie czy jak odszuka pliki the bat na dysku, skopiuje je, a potem otworzy na domowym komputerze mając też hasło, to czy the bat zaciągnie dane i pokaże mu się całość korespondencji bez hasła do gmail, czyli tak naprawdę z czasu kiedy to skopiował?

2

Odp: Bezpieczeństwo The Bat vs Gmail

Według mnie nie jest istotne z jakiego serwera korzystasz i czy korzystasz z szyfrowania danych. Obsługujący program w trybie szyfrowanym musi znać do niego hasło. Nawet gdy ktoś inny będzie mu uruchamiał program, zawsze istnieje możliwość utworzenia kopii zapasowej ze wszystkimi ustawieniami kont, w tym także z hasłami dostępu do serwera. Taka kopia da się odtworzyć na innej dowolnej instalacji programu, zatem nie ma możliwości pełnego zabezpieczenia się przed kradzieżą danych. Szyfrowanie zabezpiecza przed przypadkowym dostępem do danych przez osoby trzecie, ale obsługujący program musi mieć przecież do nich dostęp.

3

Odp: Bezpieczeństwo The Bat vs Gmail

ech...

cały problem w tym że mam jednego głównego maila, w nim 6 miesięcy pracy, skasowanie mi nie grozi, ale chciałbym żeby informacje te były dostępne tylko w pracy i dlatego kombinuje...