1

Temat: Import poczty z MS

Mam Nietoperza w wersji 3.60
Mam jakieś śmieci z Outlooka i Outlook Expresa. Chciałem to zaimportować, ale jakoś nie wydaje mi się to możliwe.

Otóż tak:
Narzędzia -> Import wiadomości -> Kreator importu ... ->  Microsoft Outlook

Pojawia się: Nie udało się znaleźć elementów MS Outlook.
Tyle, że nawet się nie zapytał gdzie ich szukać, więc skąd niby ma wiedzieć gdzie są?

Druga operacja:
Narzędzia -> Import wiadomości -> Kreator importu ... ->  Microsoft Outlook Express 5x/6x

Pojawia się pytanie czy chcę importować kontakty.
Nie chcę bo chcę tylko wiadomości.

Dalej wybieram katalog w którym jest pliczek DBX (zgodnie z sugestią Nietoperza).
No i znowu: Nie udało się znaleźć katalogu MS Outlook Express.

Przyznam, że nie spodziewałem się takiego zachowania po TB.
Na tą chwilę to wygląda mi to na kopię rozwiązań MS. Niby w menu jest, ale nie wiadomo jak z tego korzystać.

2 (edytowany przez Andy 2006-07-10 13:19:48)

Odp: Import poczty z MS

Musisz najpierw exportowac za pomoca menu Outlooka (uloz i zapamietaj sobie miejsce) a potem ten plik importuj przez menu w Nietopierzu.

Export Outlook Expres:
-File
-Export
-----

Export Outlook:
-File
-Import and Export
-----

Import TheBat:
-Narzedzia
-Import Wiadomosci

Mialem do wgladu tylko angielska wersje Outlooka ale mysle ze polapiesz sie gdzie szukac tego w polskiej wersji.
Becik niejest wstanie zrobic obydwoch operacji naraz.

3

Andy napisał/a:

Musisz najpierw exportowac za pomoca menu Outlooka (uloz i zapamietaj sobie miejsce) a potem ten plik importuj przez menu w Nietopierzu.

No to ....
Czyli żeby importować muszę mieć Outlooki.
Tylko wtedy to już nie muszę tego importować.

No cóż. Funkcjonalność do ... sad

4 (edytowany przez Andy 2006-07-10 16:03:50)

Nigdy tego nie prubowalem, pliki Outlooka i Outlooka Expres maja koncowke *.pst i *.mbx (niejestem pewien moze *.dbx) Spruboj moze uda sie importowac bezposrednio. Niestety niemam jak to wyprubowac. Nieposiadam na komputerku takich danych.

5

Slawek napisał/a:
Andy napisał/a:

No to ....
Czyli żeby importować muszę mieć Outlooki.
Tylko wtedy to już nie muszę tego importować.

No cóż. Funkcjonalność do ... sad

A wogóle masz uprawnienia do skrzynek, które leżą na dysku?

6

lazik napisał/a:

A wogóle masz uprawnienia do skrzynek, które leżą na dysku?

Problem w tym, że TB wogóle nie pyta skąd brać.
O uprawnienia oczywiście mam (jak każdy w zwykłym XP).

7

Andy napisał/a:

moze uda sie importowac bezposrednio

Przepraszam, ale co ja pisałem w pierwszym poście?
Ewentualnie co znaczy bezpośrednio?

8 (edytowany przez Andy 2006-07-11 13:55:28)

Bezposrednio, mialem namysli importujac jakies "Twoje pozostalosci z OE" do TheBeta. Zazwyczaj robie Export  z OE do pliku a potem z tego pliku Import do Nietopierza.

Ad2. swoje oceny odnosnie programu to sobie narazie zatrzymaj do czasu az ten program lepiej poznasz.
Jezeli spotkales cos lepszego to napisz..... moze  wiecej osob skorzysta z takich dobrodziejstw.... :-)

9

Andy napisał/a:

Bezposrednio, mialem namysli importujac jakies "Twoje pozostalosci z OE" do TheBeta. Zazwyczaj robie Export  z OE do pliku a potem z tego pliku Import do Nietopierza.

No ale TB nie ma takiej możliwości sad
TB mam na laptopie. Jak ktoś mi chce udowodnić jaki jestem głupi to ma szanse.
Jest plik PST i TB i NIE DA SIĘ TEGO ZAIMPORTOWAĆ.
Przypominam, że wyskakuje komunikat: Nie udało się znaleźć elementów MS Outlook.

Domyślam się, że to zadziała jakoś przez mechanizmy Windowsa jeśli obie aplikacje będę miał na jednym kompie.
Tylko nie bardzo wiem po co mam postawić kobyłę w postaci połowy MSOffice skoro mam plik PST i jakoś inne programy to łykają.

Andy napisał/a:

Ad2. swoje oceny odnosnie programu to sobie narazie zatrzymaj do czasu az ten program lepiej poznasz.

Jak widać obaj go nie znamy. Ale ja mam problem a ty twierdzisz, że mi się tylko wydaje.
Postawiłem dzisiaj specjalnie Windowsa z najnowszym Office. PST otworzył bez problemu.
No to chciałem zgodnie z sugestiami exportować to do jakiegoś formatu. Niestety tylko PST wchodzi w grę bo MSO to innych nie exportuje.

A całość zaczęła się od tego, że chciałem w firmie wszystkich przesadzić na TB.
No i pomysł upadł bo jak widać nie da się (po ilości sensownych odpowiedzi to wnoszę).

10

Domyślam się, że to zadziała jakoś przez mechanizmy Windowsa jeśli obie aplikacje będę miał na jednym kompie.
Tylko nie bardzo wiem po co mam postawić kobyłę w postaci połowy MSOffice skoro mam plik PST i jakoś inne programy to łykają.

Z tej prozaicznej przyczyny, iż TB importuje według tożsamości w Ołtłuku - stwórz odpowiednią lokalizację profilu na lokalnym windowsie oraz użytkowniku i TB powinien to zaimportować bez instalacji MSO.

A co do konwersji to w googlu jest pełno linków do programów konwertujących.