Temat: IMAP i problem z natychmiastowym wysyłaniem

Testuję TB od ok 2 tygodni. Generalnie mam spore problemy z efektywną obsługą IMAP.
Chodzi to strasznie wolno. Ale częściowo może to wynikać z tego że mam bardzo aktywne życie mailowe smile i ustawione na wielu folderach synchro na "Cała wiadomość".

Najbardziej jednak konkretny problem polega na wysyłce natychmiastowej - ustawione w konfiguracji, żeby nie tworzył kolejki tylko od razu wysyłał. Często zdarza się mu wysłać wiadomość i nie przenieść jej do wysłanych tylko zostawić kopię (a często kilka !!!) w "Do wysyłki".
Folder "Do wysyłki" wskazuje na standardowy folder "Drafts".
Ponadto czasem wyskakuje mi niestety Access violation sad.

O ustawieniach:
-3.85.03 prof. (na razie jeszcze trial)
-szyfrowanie konta
-połączenie IMAP i SMPT szyfrowane
-xp prof
-nie ma antyvira ani firewall'a
-system reinstalowany kilka dni temu

Ktoś ma jakiś pomysł co mogłem pominąć w konfiguracji, czego brakuje.... ?
--
pozdrawiam
sympleks

2

Odp: IMAP i problem z natychmiastowym wysyłaniem

sympleks napisał/a:

Ktoś ma jakiś pomysł co mogłem pominąć w konfiguracji, czego brakuje.... ?

The Bat! nie zawsze się sprawdza w obsłudze kont na serwerach IMAP, niestety. Bardzo wiele zależy od oprogramowania serwera i dlatego w panelu konfiguracyjnym konta IMAP masz dodatkowe opcje zarządzania pocztą. Jest ich sporo, przy czym ich działanie zależy w wielu przypadkach od przepustowości łącza. Problemy z "wielokrotną wysyłką" są być może związane właśnie z tym. Włącz szczegółowy zapis do pliku dziennika na tym koncie i spróbuj zmieniać poszczególne opcje w sekcji Dostrajanie konta IMAP. Może to pozwoli znaleźć jakieś wąskie gardło. Na początek spróbuj zwiększyć liczbę jednocześnie otwartych sesji, np. do 3. Jeśli na serwerze jest oprogramowanie Courier IMAP, włącz także tę opcję.

Ja używam The Bat! do obsługi dwóch kont IMAP na dwóch różnych serwerach i nie spotkałem się z podobnymi problemami, ale łącza są raczej szybkie: jedno 100 Mbit/s (w LAN) i drugie 3 Mbit/s - a dodatkowo ruch pocztowy niezbyt wielki.

3

Odp: IMAP i problem z natychmiastowym wysyłaniem

generalnie potwierdzam

BAT sprawdza sie przy IMAPIe tylko w 2 przypadkach. Jak w folderze nie masz wiecej niz 3 tys. wiadomości, oraz nie przesyłasz dyużych załaczników.

Generalnie bardzo, się zawiodłem kiedy chciałem po przejściu z powrotem z konta IMAP przenieść wiadomości do folderu POP3 i BAT niby je przeniósł razem z załącznikami ale w efekcie mimo pokazywania konkretnych rozmiarów ząłaczników załączniki okazały się puste po próbie ich otwarcia.

TAK więc BAT + IMAP = kłopoty.

Serwera używam Courier-IMAP z dystrybucji Debian. I pomimo że BAT ma nawet specjalną do niego opcję często kończy się to zawieszeniem programu.