viofun napisał/a:Ja mam z kolai probel z przyjmuwaniem załączników PDF i chyba też .doc -przychodzą w postaci winmail.dat.
Proszę o pomoc-utrudnia mi to poważnie pracę.
Warto skorzystać z wyszukiwarki Google, ponieważ większość problemów tego typu była już rozwiązana.
Przyczyną Twoich kłopotów są nadawcy, którzy zapominają o fakcie, że świat poczty elektronicznej nie ogranicza się tylko do Outlooka i wysyłają wiadomości w formacie RTF. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem powiadomienie nadawców, by nie korzystali z wynalazków Microsoftu niezgodnych z jakimikolwiek standardami. Oto co pisze sama firma Microsoft:
Fakt, że adresaci wiadomości odbierają załącznik o nazwie WinMail.dat oznacza, że wysyłasz do nich wiadomości zawierające formatowanie RTF programu Microsoft Exchange (na przykład teksty pogrubione lub pisane kursywą), a oni nie używają programu pozwalającego odczytać ten format.
Aby wybrać format wiadomości, wykonaj następujące czynności:
- W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje.
- Na karcie Format poczty, w obszarze Format wiadomości, na liście Redaguj w tym formacie wiadomości kliknij pozycję HTML lub Zwykły tekst.
Masz też inne wyjście: instalację na swoim komputerze pomocniczego (bezpłatnego) programu WMViewer. Możesz go pobrać ze strony http://www.akeesoft.com/wmviewer.php - wtedy nie będziesz musiał tłumaczyć nadawcom co robią źle.
P.S. Mogłeś założyć nowy wątek, bo wysyłka z odbiorem ma niewiele wspólnego...