1

Temat: Kilka adresow w ksiazce adresowej i problem z filtrowaniem duplikatow

Jak należy podawać kilka adresow danej osoby w ksiazce adresowej, tak, aby filtr przenoszacy listy osob znajdujacych w ksiazce dzialal mi poprawnie. Zawsze mi to dziala tylko dla 1 maila.

I drugi problem: Kopie wiadomosci zostawiam na serwerze o2. Gdy skasuje w thebat to skasuje sie tez na serwerze. Po wakacjach cos zmieili na o2 i wszystkie stare wiadomosci pobral TheBat, jako nowe i nie potrafi ich odfiltrowac jako duplikaty, mimio ze tresc listow identyczna, moze naglowki sie troche rozna. Co z tym zrobic, recznie nie chce mi sie kasowac 1000 duplikatow, a jesli nawet sie zechce, to po usunieciu z kosza, skasuje tez na serwerze, czego nie chce. Czy jedyne wyjscie to skasowanie konta w the bat i ponowne sciagniecie wszystkiego?

2

Odp: Kilka adresow w ksiazce adresowej i problem z filtrowaniem duplikatow

darck napisał/a:

Jak należy podawać kilka adresow danej osoby w ksiazce adresowej, tak, aby filtr przenoszacy listy osob znajdujacych w ksiazce dzialal mi poprawnie?

Adresy e-mail powinny być wpisywane w osobnych wierszach (po jednym adresie w wierszu), bez oddzielania ich jakimikolwiek znakami. Nie podałeś z której wersji The Bat! korzystasz, a może to być ważna informacja. Sprawdziłem dla wersji 3.86.03 i filtry działają poprawnie, wykrywając wszystkie adresy nadawcy przyporządkowane do jednego wpisu w książce adresowej.

darck napisał/a:

Po wakacjach cos zmieili na o2 i wszystkie stare wiadomosci pobral TheBat, jako nowe i nie potrafi ich odfiltrowac jako duplikaty, mimio ze tresc listow identyczna, moze naglowki sie troche rozna.

Tutaj mogą być problemy, ponieważ oprócz treści The Bat! sprawdza także dość rygorystycznie nagłówki. Spróbuj uruchamiać program z wiersza poleceń z opcjami /DEDUPIGNORETOMSGID lub /DEDUPIGNOREMSGID i dopiero wtedy uruchom usuwanie duplikatów. Jeśli to nie pomoże, to ponowne pobranie wiadomości na puste konto może być jedynym rozwiązaniem, szczególnie że dotyczy to serwera o2 - a z nim zdarzają się dziwne problemy.

3

mam wersje 3.64.14. Gdy wpisuje maile tak jak podales to wszystko dziala. Wczesniej srednikami, przecinkami, spacja oddzielalem. uruchamianie z przelacznikiem nie pomoglo. Mam jeszcze jedno pytanie.
Używam BayesIt i chciałbym mieć pewność, że nie odfiltruje listow od osob z ksiazki adresowej. Czy nie da sie czegos z tym zrobic? Dodawanie pojedynczo kazdego adresu do white list nie jest wygodne.

4

darck napisał/a:

Używam BayesIt i chciałbym mieć pewność, że nie odfiltruje listow od osob z ksiazki adresowej. Czy nie da sie czegos z tym zrobic?

Ja także korzystam z BayesIt i nie narzekam. Niestety, wtyczka nie ma możliwości współpracy z książką adresową i dlatego na "białych" listach używam na ogół całych nazw domen lub jakichś specyficznych adresów. Zdarza się, chociaż rzadko, że do śmieci zostanie zakwalifikowana pożądana wiadomość, ale nie usuwam od razu spamu - przenoszę go do wspólnego folderu "Śmieci", gdzie przebywa kilka dni. Raz dziennie przeglądam ten folder i w razie konieczności ręcznie przenoszę błędnie zakwalifikowane wiadomości na ich właściwe miejsca.

Oto przykładowe wyniki działania mojej wtyczki BayesIt:

,-------[ 22/12/2006 00:04:24 Raport BayesIt! za ostatnie 120 dni ]--------
|
| Rozmiar słownika                  : 131364 słów
| Zaklasyfikowane jako ŚMIECI       : 1871
| Zaklasyfikowane jako NIE-ŚMIECI   : 5
| Łącznie odebranych wiadomości     : 1876
| Błędnie uznane za NIE-ŚMIECI      : 10
| Błędnie uznane za ŚMIECI          : 5
| Efektywność wykrywania ŚMIECI     : 99.46%
| Efektywność wykrywania NIE-ŚMIECI : 0%
| Efektywność ogólna                : 99.20%
| Wersja filtru                     : BayesIt! 0.8.4
`----------------------------------------------------

5

Mam w sumie zbliżony problem. po przejściu na bata 3.95.03 christmans zaczęło się wielokrotne ściąganie wiadomości z serwera. Potrafi 70 razy pobrać 1 wiadomość. Problem jest nowy. we wcześniejszym nietoperzu nie występował.

Dane techniczne:
win XP HE SP2
The Bat 3.95.03
konta interia i wp
ustawione na pozostaw wiadomości na serwerze.