1

Temat: Bez numeru IP w ehlo - jak?

Witam,
mój dostawca serwera, gdzie mam maila ma niestety taki mus, że BAT nie może mu wysyłać komendy ehlo IP i tu numer, tylko nazwę moją lub komputera. Czy w Bacie można tak ustawić, żeby nie pokazywał mojego IP tylko moją nazwę?
Wiem, że zamotałem, ale pierwszy raz się z czymś takim spotykam i mam problem, a niech chciałbym porzucać nietoperka...
Pozdrawiam!

2

Odp: Bez numeru IP w ehlo - jak?

prt45 napisał/a:

mój dostawca serwera, gdzie mam maila ma niestety taki mus, że BAT nie może mu wysyłać komendy ehlo IP i tu numer, tylko nazwę moją lub komputera. Czy w Bacie można tak ustawić, żeby nie pokazywał mojego IP tylko moją nazwę?

Zmiany poczynione przez autorów od wersji 3.86.10 polegające na wysyłaniu numerycznego adresu IP jako parametru komendy EHLO/HELO są ponoć zgodne z zasadami sztuki. Nazwa komputera jest teraz wysyłana tylko wtedy, jeśli system z niej korzysta (np. gdy jest przydzielona na stałe lub dynamicznie przez serwer DHCP i jest rozpoznawana przez DNS). Tyle zrozumiałem z dyskusji, która toczyła się kilka tygodni temu w tej właśnie sprawie. Przyczyną zmiany były kłopoty z niektórymi serwerami pocztowymi w odwrotnej niż u Ciebie sytuacji: gdy program wysyłał np. nazwę "localhost" zamiast adresu numerycznego. Nie wiem czy jest na to jakaś rada, jedyne co mi przychodzi na myśl to próba negocjacji z administratorem serwera, by "zliberalizował" jego konfigurację. Może ktoś ma inne pomysły?

3

Niezabardzo kumam w temacie, ale czy IP Twojego peceta jest czytelna przy komunikacji SSL?
Gdyby niebyla to mozna by bylo cala poczte przekierowac na www.gmail.com a stad sciagac przez SSLa.
Jest tam taka opcja ze po weryfikacji, Gmail podpisywalby odeslane maile adresa Twojego doterajszego serwra.

4

Sprawdziłem w ostatniej wersji (3.95.08) dla dwóch kont na serwerach ESMTP i okazuje się, że The Bat! wysyła alias (czyli nazwę komputera nadaną przeze mnie w systemie Windows 2000), a nie adres numeryczny. Z której wersji The Bat! korzystasz?

P.S. Dodam, że jeden z serwerów ESMTP przy wysyłce wiadomości w świat wstawia w nagłówek w polu Received nazwę "localhost" i (a potem HELO alias w nawiasach okrągłych. Drugi w takiej sytuacji wstawia nazwę komputera uzyskaną z serwera DHCP, a potem w nawiasach okrągłych tekst [nnn.mmm.jjj.kkk]:58631 "EHLO alias" (czyli adres numeryczny wraz z numerem portu i aliasem).

5

Witam, używam wersji 3.95.06.
Dodatkowo jestem w sieci lokalnej i przedstawiam się dostawcy poczty ponoć jak większość spamerów smile
Outlook radzi sobie z tym bez problemów, bata odrzuca sad
A w Bacie nie można jakoś tego zmienić???
Pozdrawiam!