1

Temat: Wysyla jak mu sie chce a jak nie to nie :-)

Witam! Jestem posiadaczem nietoperza wersja 2.00 a operuje moim netem AOL.
Od jakiegos czasu wysylanie zaczelo swirowac. Czasem wysyla poczte za pierwszym
razem a czasem za dziesiatym wywalajac przy okazji wiele mowiacy komunikat
'sprawdz dziennik'. Sprawdzam a tam:

2006-03-04, 13:26:47: SEND  - Niektóre wiadomosci nie zostaly wyslane - sprawdz dziennik    <--- przeciez sprawdzam matole big_smile
2006-03-04, 13:26:50: SEND  - Wysylka poczty - liczba listów w kolejce: 1
!2006-03-04, 13:27:11: SEND  - Nie mozna polaczyc sie z serwerem
2006-03-04, 13:27:11: SEND  - Polaczenie zakonczone - wyslano listów: 0

No tak i wszystko jasne smile

Ustawialem porty i autoryzajce SMTP na wszystkie mozliwe sposoby i zadnych zmian.

Firewall wylaczony.

Takze teraz jestem zmuszony ustawic automatyczne sprawdzanie poczty co kilka sekund
i jednoczesne wysylanie i odbieranie. Bo wysyla zawsze tylko ze za ktoryms kolejnym razem.
I niezaleznie od serwera na ktorym mam konto zawsze to samo.

Ha! I co wy na to?

2

Odp: Wysyla jak mu sie chce a jak nie to nie :-)

koprov napisał/a:

Witam! Jestem posiadaczem nietoperza wersja 2.00 a operuje moim netem AOL.
Od jakiegos czasu wysylanie zaczelo swirowac
Ha! I co wy na to?

Nic. Nie korzystamy z AOL. A do tego nie wiemy, czy ktoś ci czegoś tam nie istalował w komputerze, co skutecznie ubija połączenia z serwerem.

3

Nie sadze jednak ze AOL ma cos z tym wspolnego. Normalnie dostarczaja taki program kombajn
(przegladarka, program pocztowy i masa innych smieci) do laczenia sie z nimi. Ja jednak lacze
sie bezposrednio za pomoca rutera. Ale nie powiem na 100 procent bo nie mam alternatywnego
polaczenia.

A z komputera korzystam tylko ja. Wiec zadnych smieci nie ma. Wirusy tez odpadaja bo caly
czas mam aktualnego antywira. Jak antywir jest wylaczony nic sie nie zmienia.

W tle dzialaja tylko gadugadu, mozilla no i serwisy windy.

A zalozmy ze nie korzystam z AOL'a. Co mogloby byc w takim wypadku?

4

A tak poza tym Krzychu nie pisz za cala spolecznosc swiata. Widze ze jestes tutejszym guru.

'Nie wiem, nie korzystaMY z AOL'

Nie potrafisz pomoc to nie zasmiecaj forum. A nie zadzierasz nosa.

5

Czasem wysyla poczte za pierwszym razem a czasem za dziesiatym wywalajac przy okazji wiele mowiacy komunikat 'sprawdz dziennik'.

Piszesz czasem, więc problem nie jest po stronie jednego i tylko jednego programu, a tym bardziej TB. Muszą po drodze być przeszkadzajki. Np. twój router.

6

Troche to trudno bedzie sprawdzic w tym momencie ale wezme to pod uwage. Jak wszystko bedzie
dobrze za jakis tydzien dam odpowiedz czy to ruter maci.

Ale to troche dziwne ze nie caly czas w takim razie. Bo piszac czasem mam na mysli, ze np. wysylam jednego
maila i wszystko gra, a za piec minut wysylam drugiego i objawy takie jak opisalem. Przewaznie jednak jest
z tymi odbjawami.

Ale kto wie. W koncu nietoperek nigdy mnie nie zawiodl, a uzywam odkad tylko pamietam.
Nigdy sie nie splamilem outlookiem big_smile

7

koprov napisał/a:

'Nie wiem, nie korzystaMY z AOL'

Widzisz - sprawa jest prosta: można dać komuś sensowaną poradę o ile jest się w sytuacji jak on lub dostatecznie podobnej. Znasz kogoś z tego forum, kto poza tobą korzysta z amerykańskiego dostawcy internetu?

8

Ja nie znam nikogo. Ale podziwiam Ciebie. Znac 450 uzytkownikow to nie lada sztuka.
Trzymaj tak dalej wodzu lol

PS Dostawca tej jest tez w UK i pewnie kilku innych krajach. A tak przy okazji kilka
milionow Polakow mieszka w US. Ale przeciez sam dobrze wiesz Krzysiu ze zaden z nich
nie korzysta z nietoperka, a juz na pewno nie z domeny pl wiec w sumie nie wiem
po co to pisze. Oj ja niemadry tongue

9

Jeszcze jedna informacja do tej zagadki. Kiedy juz uda mu sie polaczyc, co jest zabawne gdyz w miedzyczasie
potrafi sobie sprawdzic czy jest poczta na tym wlasnie koncie z ktorego wysyla, w dzienniku zapisuje, ze:

2006-03-05, 11:53:57: SEND  - OSTRZEZENIE: nie wykryto odpowiedniego mechanizmu autoryzacji

10

koprov napisał/a:

Ja nie znam nikogo

Szukaj chłopie, szukaj ... zawsze jest nadzieja...