1 (edytowany przez teg 2006-03-05 20:23:41)

Temat: problem z niepodpisanym certyfikatem

witam

Mam konto pocztowe z dostępem jedynie przez TLS. Jednak certyfikat jest wystawiony przez providera konta i nie jest podpisany przez zaufane centrum certyfikacji. Thunderbird zapytał się mnie jedynie raz czy chcę zaufać wystawcy certyfikatu i miałem spokój. W The Bacie za każdym razem wyskakuje okienko:
The server didn't provide a root certificate during the session, and there is no corresponding root certificate in your address book. itd. a przyciski View Certificate i Add to trusted są nieaktywne.
W statusbarze wyświetla się komunikat: TSL handshake failure. Invalid server certificate (The issuer of this certificate chain was not found).
Podejrzewam, że trzeba zainstalować ten certyfikat, tylko jak skoro przycisk Add to trusted jest nieaktywny.

Czy ktoś ma może jakiś pomysł, co z tym zrobić??

2

Odp: problem z niepodpisanym certyfikatem

Musisz zapewne dodac do ksiazki adresowej cala sciezke certyfikacji. Byc moze brak nadrzednego CA. Pierwszy raz wysylam na forum z telefonowej przegladarki Opery Mini takze moga byc krzaczki.

3

lazik napisał/a:

Musisz zapewne dodac do ksiazki adresowej cala sciezke certyfikacji. Byc moze brak nadrzednego CA. Pierwszy raz wysylam na forum z telefonowej przegladarki Opery Mini takze moga byc krzaczki.

Tylko właśnie jak. Jest jakiś program do pobierania takich certyfikatów, bo Thunderbird nie ma opcji eksprotu certyfikatu do pliku a The Bat nie pozwala mi go nawet wyświetlić.

4

Najpierw uzyskaj te certyfikaty u wystawcy. Następnie tworzysz wpis w TroostedRootCA i importujesz do niego dany certyfikat. Nic bardziej prostego/intuicyjnego.

5

lazik napisał/a:

Najpierw uzyskaj te certyfikaty u wystawcy. Następnie tworzysz wpis w TroostedRootCA i importujesz do niego dany certyfikat. Nic bardziej prostego/intuicyjnego.

To to wiem smile Myślałem po prostu, że skoro Thunderbird sobie sam umie pobrać to może istnieje jakiś program, który mi też go pobierze i wyeksportuje do pliku.
Ale dzięki za pomoc.

6

TBird tego też sam nie pobierze. Co najwyżej pozwala na permanentne zaakceptowanie mimo nieznajomości certyfikatu nadrzędnego.

7

Przejrzeć forum bo było kilka razy.
HINT: kasowanie 2 plików, SSL/TLS

8

Taaaak? Po usunięciu tych plików i włączeniu TB program ich nie odtworzy? Pierwsze słyszę. Przeczytaj zasady i się zastosuj to będziemy BugTrackować w takim przypadku, bo z mojego doświadczenia i innych użytkowników TB wynika, iż usunięcie plików książki adresowej urzędów certyfikujących powoduje przy starcie programu ich odtworzenie. Tak było od dawien dawna.

9

Niepotrzebnie odtwarzasz książki adresowe z bazą certyfikatów.

Sprawdź w książce adresowej czy grupy Trosted Root CA masz widoczne (Wygląd > Baza certyfikatów) i we właściwościach tej grupy jaka jest ścieżka. Możesz też wyszukać wpisy z certyfikatem tego serwera i usunąć go.

10

A co wyświetla dziennik zdarzeń? ctrl+shift+A na koncie