1

Temat: Kodowanie

Od jakiegoś czasu mam problem z kodowaniem znaków. W niektórych otrzymywanych mailach nie ma polskich znaków. Poza tym nie można dokonać podglądu załączonych plików. Jednak gdy ustawię w standardzie kodowania znaków Środkowoeuropejski-ISO - wszystko wraca do normy. Ale w załączonych np. zdjęciach muszę zmieniać kodowanie dla każdego załączonego pliku. To niezwykle uciążliwe. Próbowałem ustawić Środkowoeuropejski jako domyślny, ale nie udało mi się. Podobno polskich znaków nie ma także w mailach wychodzących ode mnie. POMOCY!!!

2

Odp: Kodowanie

1. podręcznik
2. FAQ, a tu:
http://thebat.pl/faq/index.php?itemid=251
http://thebat.pl/faq/index.php?itemid=250

3

Dziękuję bardzo, ale to nie pomogło. Po wybraniu Środkowoeuropejski - ISO z Widok > standard kodowania znaków, a następnie w tym samym menu wybraniu pozycję Ustaw jako domyślny jest OK. Ale po uruchomieniu programu ponownie w standardzie kodowania znaków nie ma nic zaznaczonego. Podobnie, gdy we właściwości konta > szablony > nowa wiadomość ustawię na dole standard środkowo-europejski ISO i uruchomie program ponownie to mam standard "Brak".

4

diks2 napisał/a:

Dziękuję bardzo, ale to nie pomogło

Bo nie zrozumiałeś. Inaczej: jeśli nadawca używa oprogramowania, które nie daje deklaracji kodowania w jego listach - lub źle koduje pliterki, to twój The Bat! z reguły nie będzie ich poprawnie wyświetlał. Zatem skieruj się do nadawców - niech chociaż wykonają elementarną konfigurację swoich Outlooków.

5

OK. Tylko dlaczego nie mogę podejrzeć np. załączonych zdjęć? Kiedyś mogłem.

6

Dodam jeszcze, że gdy klikam na zakładkę z załączonym zdjęciem to ukazuje mi się coś takiego:

??{Exif

7

diks2 napisał/a:

Dodam jeszcze, że gdy klikam na zakładkę z załączonym zdjęciem to ukazuje mi się coś takiego:

Być może w konfiguracji programu włączyłeś opcję Użyj zewnętrznej przeglądarki załączonych obrazków.

8

Miałem zaznaczoną tę opcję. Wyłączyłem, ale to nie rozwiązało problemu.
Przy niektórych zdjęciach mam następujący tekst:
??
Co to może być?

9

diks2 napisał/a:

Przy niektórych zdjęciach mam następujący tekst:
??
Co to może być?

Na to pytanie musisz sam sobie odpowiedzieć, ponieważ wcześniej napisałeś, że kiedyś podgląd działał. Jeśli coś zmieniasz w konfiguracji, rób to w przemyślany sposób. Być może zainstalowałeś jakieś oprogramowanie do przetwarzania grafiki, które blokuje przeglądarkę obrazków w The Bat!. Mogłeś także zakazać otwierania jakichś plików z grafiką - to wiesz tylko Ty i nikt więcej.

10 (edytowany przez Brandy5 2006-03-17 15:17:52)

dodam tylko już w tym wątku, że w programie (Widok -Standard kodowania znaków) oznaczone było  : Central European ISO-8859-2  a teraz wchodzą i brak zaznacznika, próbowalem zaznaczyć ponownie i kliknąłem po tym 'ustaw jako domyślny' i nadal oznaczenie brak. Jak to poprawić?
Gdzie ustawić , może w rejestrze skoro w program nie zapamiętuje? (v.3.01)