Temat: Jak mieć to samo na 2-3 kompach?

Witam! przez chwilę myślałem, że mam podobny problem jak kolega kilka wątków niżej "The Bat! a praca grupowa? przez tomasz2d" ale to chyba trochę inaczej. Nie chodzi o symultaniczną pracę w sieci. Chodzi o to, aby na trzech kompach, z których każdorazowo w użytku jest tylko jeden, mieć wszystkie maile wysyłane przez siebie, i żeby to "samo" działało.

Zmieniłem szablon tak, aby każda nowa wiadomość lub odpowiedź na wiadomość wysyłana z konta x@coś była wysyłana jako kopia ukryta na to samo konto (x@coś). W ten sposób na trzech kompach na których pracuję, na wszystkich kontach (też 3) mam pełen przegląd co komu kiedy wysłałem, odpisałem czy od kogo dostałem.

Jest jedno małe ale. Na moim kompie z którego pierwotnie taka odpowiedź była wysłana także pojawia się oczywiście jej kopia, akurat na tym kompie zupełnie niepotrzebna. Czy jest jakaś mozliwość oznaczenia wiadomości z którego konkretnie kompa pochodzi, tak aby na tym właśnie kompie jej duplikat został rozpoznany i usunięty (automatycznie rzecz jasna?). Musiałby to być filtr, który rozpoznawałby że:

a/ wiadomość została otrzymana jako kopia ukryta (w polu od i bcc jest nazwa konta na którym została odebrana)
b/ pochodzi z tego samego kompa na którym została odebrana

Czy może kombinuję jak koń pod górę i wyważam otwarte drzwi a można to prościej?

Na żadnym z w/w kompów nie pracuje się równocześnie (tzn w danym momencie co najwyżej na jednym jest uruchomiony bat)

proszę o podpowiedź, czy to ma sens i jakieś nakierowanie.

--
pzdr, mac

2

Odp: Jak mieć to samo na 2-3 kompach?

maziekzbat napisał/a:

Czy jest jakaś mozliwość oznaczenia wiadomości z którego konkretnie kompa pochodzi, tak aby na tym właśnie kompie jej duplikat został rozpoznany i usunięty (automatycznie rzecz jasna?). Musiałby to być filtr, który rozpoznawałby że:
a/ wiadomość została otrzymana jako kopia ukryta (w polu od i bcc jest nazwa konta na którym została odebrana)
b/ pochodzi z tego samego kompa na którym została odebrana

Według mnie problem takich "duplikatów" najprościej można rozwiązać za pomocą filtru poczty wychodzącej (takiego samego na wszystkich komputerach), który będzie usuwał wysłane wiadomości. Wiadomość zostanie odebrana dzięki wpisowi w pole Bcc. To jest jednak rozwiązanie połowiczne, bo nie zapewnia synchronizacji poczty wysłanej na wszystkich trzech komputerach i nadal będziesz musiał robić to ręcznie.

Pełną przenośność może zapewnić Voyager - wtedy całość korespondencji będziesz miał zawsze ze sobą.

3

Zygmunt napisał/a:

Według mnie problem takich "duplikatów" najprościej można rozwiązać za pomocą filtru poczty wychodzącej

czyli rozumiem jesli w wychodzącej jest taki nadawca i taki temat to skasuj to w odebranych - ale czy to nie skasuje wszzystkich maili od takiego nadawcy i z takim tematem w odebranych?

To jest jednak rozwiązanie połowiczne, bo nie zapewnia synchronizacji poczty wysłanej na wszystkich trzech komputerach

nie jest dla mnie istotne z którego komputera co wysłałem, liczy się żeby na wszystkich było wszystko, wiec odebranie na kazdym bcc załatwi sprawe na ile mi to potrzebne. Generalnie z każdego konta mam poczte wysyłaną, odpowiedzi i nowe wiadomosci w jednym folderze i zwątkowane (coś jak na grupach dyskusyjnych) wiec liczy się tylko to, aby było wszystko.

--
pzdr, mac

4

maziekzbat napisał/a:

czyli rozumiem jesli w wychodzącej jest taki nadawca i taki temat to skasuj to w odebranych - ale czy to nie skasuje wszzystkich maili od takiego nadawcy i z takim tematem w odebranych?

Filtr ma usuwać to co Ty wysyłasz (przecież tak czy inaczej odbierzesz tę wiadomość, ponieważ wpisujesz swój adres do pola Bcc). Pisałeś o potrzebie usuwania "duplikatów" wszystkich wiadomości wysłanych przez Ciebie, zatem temat wiadomości nie ma tu nic do rzeczy. Filtr poczty wychodzącej nie ma także nic wspólnego z filtrem poczty przychodzącej.

5

Zygmunt napisał/a:

Filtr ma usuwać to co Ty wysyłasz

Wiesz co, chyba za  dużo zjadłem i za późno się za to zabrałem, i dla tego tak się zapętliłem. Przecież wystarczy w spokoju zostawić wysłane a w odebranych pojawi się kopia Bcc, wystarczy to zwątkować i wszystko OK. Mam jeszcze jedno delikatne (bo nie to forum) pytanie, ale może z rozpędu ktoś coś podpowie. Na jednym ze wzmiankowanych kompów muszę mieć niestety tylko Outlooka a nie Bata i nie jestem w stanie w żaden sposób dojść, czy w outlooku mozna zrobić szablon wiadomości który by zastąpił domyślny szablon "odpowiedz" i "nowa wiadomość" i miał w pole Bcc wpisane co trzeba. Papeteria to nie to...

--
pzdr, mac