Myślę, że synchronizacja wszystkich katalogów i plików nie wypali. Powód jest prosty. Wyobraźmy sobie sytuację, że nagle na OBU komputerach mamy RÓŻNE NOWE emaile. Część poczty odebrałem na laptopie a część się odebrała w domu. W takim przypadku nie mogę zsynchronizować katalogów i plików .../Mail bo zawsze gdzieś utracę część poczty. Musiał bym mieć program który potrafi rozumieć i synchronizować zawartość plików aby przekopiował on tylko różniące się części pliku zawierającego całą pocztę. Patrząc na budowę pliku poczty myślę, że zdolny i napalony programista mógłby taki prosty program do synchronizacji napisać. I tu jest pole do popisu dla twórców pluginów....
Ja takich talentów nie mam więc wymyśliłem inną koncepcje.
W obu Batach tworzymy dwa FOLDERY WSPÓLNE (common folder) i nazywamy je np. PECET i LAPTOP. Następnie w folderze LAPTOP na laptopie odwzorowujemy zawartość/strukturę naszych kont pocztowych i tworzymy taki skrypt/reguły aby każda nowa poczta była automatycznie kopiowana do odpowiednich podkatalogów naszego wspólnego katalogu. To samo robimy na komputerze PC. Jest to po prostu zdublowanie TYLKO NOWYCH emaili na danym komputerze. Następnym krokiem jest synchronizacja która w tym przypadku polega na tym aby folder wspólny LAPTOP z laptopa PRZENIEŚĆ (skopiować i USUNĄĆ zawartość źródłową !) na PC, a folder PECET z peceta PRZENIEŚĆ do laptopa. Jak to zrobimy to już nasza sprawa. Czy będziemy to robić automatycznie jakimś najprostszym programem do synchronizacji katalogów, czy będziemy robić to manualnie nie ma znaczenia. Zawsze nowa poczta odebrana na laptopie trafi do peceta i na odwrót. Teraz trzeba tylko napisać skrypt/ regułę która automatycznie przy starcie bata skopiuje nowe wiadomości z folderu wspólnego do rzeczywistej struktury kont pocztowych. Sprawą oczywistą jest, że te struktury na laptopie i na pececie muszą być takie same.
Pewno można mój pomysł jeszcze udoskonalić ale chwilowo nie mam inwencji jak to zrobić. Jeśli ktoś z was wymyśli coś lepszego lub napisze plugina to dajcie mi znać :-)
Pozdrawiam
Pawel Raszewski