1

Temat: instalacja nowszej wersji the bat?

Witam.

Chcialem zmienic sobie the bat na najnowsza wersje 3.80.06, czy musze odinstalowac poprzednia, czy tez moge wlaczyc nowa instalacje i zachowa mi ona moje ustawienia, maile, oraz wszystko czego nauczyla sie wtyczka bayesIt! oraz Regula?

I jeszcze takie pytanie, czy bede musial znowu zakupic TB!?

Mam nadzieje ze nie zdublowalem tematu, przeszukalem forum i nieznalazlem nic na ten temat.

2

Odp: instalacja nowszej wersji the bat?

nie należy stosowć dwóch wtyczek antyspamowych jednocześnie!

Najlepiej backup pełnej bazy wiadomości i podmienić jedynie thebat.exe. Nadinstalowanie nie powinno także większych szkód narobić, ale kopia zapasowa to podstawa.

Co do licencji wszystko zalezy jaką masz wykupioną, jaką posiadasz.

3

Doteraz robilem rozne nakladki na starsze instalacje i nigdy niemialem zadnych problemow. Ale dla pewnosci mozesz sobie zrobic kopie zapasowa.
Narzedzia
Kopia zapasowa.
Odnosnie licencji to wszystko zalezy jaka masz stara wersje.
Przy duzych skokach miedzy wersjami sa znizki.
Jezeli masz poprzednia wersje zaczynajaca sie na 3.xx.xx tak to by mialo byc bez problemu.

4

Widze ze sie ladnie dublujemy....:-) z tym ze ja jestem powolniejszy w pisaniu :-)

5

ok, dlaczego niemoge stosowac dwuch wytczek antyspamowych jednozczesnie? ewentualnei ktora wywalic i jak zrobic tej ktora zostanie backup?

6

Odpowiedz sobie na pytanie: Czy jest sens sprawdzania tej samej wiadomości na obecność wirusów przez dwa programy antywirusowe? Odpowiedź możesz przypiąć do swojego pytania.

Backupu nie robi się dla wtyczek antyspamowych. Zazwyczaj ich bazy są w plikach konfiguracyjnych wtyczki, zazwyczaj znajdują się one w folderach instalacyjnych wtyczki.

7

racja. Teraz tylko zdecydowac ktora lepsza wtyczka.
Ok. dzieki za pomoc.