Temat: Problem z odbieraniem poczty /rozwiązanie/
Witam !!!
Wygląda to tak:
- na serwerze pocztowym gazeta.pl znajduje się 8 wiadomości, w tym jedna z załącznikiem zawierającym archiwum ZIP o wielkości 2,8MB /aktualizacja programu otrzymana od jego autora/.
- odbierając pocztę z tego konta klientem The Bat, otrzymuję tylko tą bez załączników /krótkie/. Natomiast ta z załącznikiem o całkowitym rozmiarze 3,8MB nie zostaje odebrana a połączenie zostaje przerwane. W komunikacie otrzymuję m.in.- FETCH - Połączenie z serwerem zostało przerwane (ostatnie wysłane komendy: "RETR 1", "RETR 9"); FETCH - Połączenie z serwerem zostało przerwane (ostatnie wysłane komendy: "UIDL", "RETR 8"). Tutaj prosiłbym o wytłumaczenie znaczenia komend : UIDL i RETR, poniewaz w tym przypadku są one bardzo istotne dla tego problemu.
- wiadomość z zał. o wielkości 3,8MB przesłałem na serwer neostrady i tutaj została w całości odebrana przez The Bat bezproblemowo.
- Outlook Express również nie radzi sobie z pobraniem z problematycznego konta pocztowego tej wiadomości. Bez przerwy daje kominikat: czas połączenia został wyczerpany /coś w tym stylu/, ale daje wybór przedłużenia tego czasu. Tak więc klikam kilkanaście razy, aby ten czas przedłużyć. Efektem tego jest po ok. ~15 min., odbiór tej wiadomości z załacznikiem.
- skonfigurowałem klienta pocztowego w OPERZE v.9.01 i ten bezproblemowo odebrał tą wiadomość.
Przeczytałem na tym forum chyba wszytkie tematy poświęcone temu i tym podobnym problemom, ale stanowczo się nie zgodziłem z uwagami lub zaleceniami rozmówców czy też administratorów. Wg tych rozmowców to najlepiej usunąć tą wiadomość powodującą problemy. Ale wg mnie to wylewanie dziecka z kąpielą, czego skutkiem będzie bezpowrotna utrata danych. Więc na przykładzie przytoczonych powyżej opisanych czynności, postanowiłem wydłużyć ograniczenie czasowe serwera w modyfikacji problematycznego konta pocztowego do wartości 600. Okazało się więc to skuteczne i bezproblemowo otrzymałem na swój PC tą pocztę. Cała czynność odbierania tego e-maila trwała ok. 6 minut.
Wnioski i refleksje: wiele serwerów obecnie daje możliwość powiększenia sobie konta pocztowego ponad 1GB, co przy wzmożonym ruchu oraz braku przystosowania do takiego ruchu tychże serwerów, skutkuje transmisją rzędu 2b/s a co za tym idzie, takimi właśnie problemami z odbiorem oraz nawet wysyłaniem poczty większej pojemności niż zwykle.
Jeżeli moje spostrzeżenia i uwagi nie mają w tym przypadku istotnego znaczenia, to proszę o ich uzupełnienie i poprawienie.