Temat: The Bat i poczta na serwerze

Mam problem ze znikajaca poczta na serwerze. Chodzi o to, ze od czasu do czasu znikaja maile na serwerze, momo ze jest caly czas wlaczona opcja aby wszystkie zostawial. Wie ktos w czym moze byc problem ?

2

Odp: The Bat i poczta na serwerze

Sprawdź jakiimś snifferem połączenie TB<=>serwer. Być może coś ci wysyła polecenie usunięcia wiadomości (w co wątpię). Być może serwer jest skonfigurowany na usuwanie okreslonych wiadomości po jakimś interwale czasowym. Znając problemy z o2 przyczyn może być wiele.

3

nolan77 napisał/a:

Wie ktos w czym moze byc problem ?

Obok tego, co już lazik napisał przyczyna może być w samym serwerze gazety...

4 (edytowany przez nolan77 2006-07-26 19:57:20)

To konto nie jest zwiazane z gazeta.pl. Maile znikaja z serwera nieregularnie, czasemi z dwoch ostatnich czasami z dwoch ostatnich miesiecy. Czasami jakies starsze sprzed tygodnia np. Pytalem admina serwera, poinformowal ze nikt oprocz mnie nie zglaszal takich problemow, twierdzi ze to musi byc zwiazane z klientem pocztowym. Mam przez caly czas ustawione w Bacie pozostawianie wiadomosci na serwerze (bez limitow). Wciaz nie wiem w czym problem.

5

nolan77 napisał/a:

To konto nie jest zwiazane z gazeta.pl

Nie musi byc z nim. Moja sugestia nie zmienia się.

nolan77 napisał/a:

Pytalem admina serwera, poinformowal ze nikt oprocz mnie nie zglaszal takich problemow, twierdzi ze to musi byc zwiazane z klientem pocztowym. Mam przez caly czas ustawione w Bacie pozostawianie wiadomosci na serwerze (bez limitow).

Chyba nie sądzisz, że słowo admina cokolwiek tu znaczy? lol

nolan77 napisał/a:

Wciaz nie wiem w czym problem.

No cóż - osobiście nie miałam takich przypadków jak twój. Ale z mojej codziennej praktyki wiem, że serwer to też zwykły komputer smile i tu i ówdzie może mieć problemy bądź z dyskiem/macierzą lub z bazą danych etc. (zależnie od skomplikowania systemu) i niedostępność (znikanie/gubienie się) pojedynczych listów lub ich paczek jest sytuacją normalną. Zatem: bez bliższych danych - logów z klienta, logów z sesji serwera diagnoza jest w zasadzie niemożliwa. Taki lajf sad
Więc standardowo i po bożemu: kopia bezpieczeństwa.