1

Temat: Wolne pobieranie poczty

Witam
Właśnie zostałem użytkonikiem TheBat
I od razu problem - bardzo wolne pobieranie poczty,  w której jest załącznik - transfer (pokazywany na oknie pobierania wiadomości) na poziomie 54 B - czyli że plik z załacznikiem 760 kb ściągnie sie w 1,5 godziny.
Wysyłanie idzie migusiem. Tak samo pobieranie poczty bez załącznikow.
Wyłączyłem wszystkie opcje typu skanowanie antywirusem i antyspamem.
Wersja 3.71.

Proszę o pomoc

2

Odp: Wolne pobieranie poczty

A antywirus w systemie włączony?

3

Tzn w komputerze zainstalowany jest program antywirusowy NOD32. Ale w samym Bacie wyłaczyłem skanowanie poczty. Zresztą nawet gdyby to skanowanie było właczone to nie powinno to tyle trwać!! W outlooku wszystkie wiadomości spływają w ciągu 3-5 sekund i też są skanowane. Więc w czym problem?

4

Właśnie zrobiłem test - wysłałem od koleżanki do siebie plik 5 megowy i już się ściąga..... i będzie się ściągał przez 247 godzin 17 minut i 10 sekund  !!!!

5

smile No tak. Wyłącz w Nodzie Imona. W TB zainstaluj wtyczkę antwirusową dla NOD32.

6

Wyłączyłem i działa. A dlaczego tak się dzieje jeśli jest właczony imon?

7

Pospieszyłem się z dobrą nowiną - nadal jest to samo przy ściąganiu poczty....
Tym raem coś idzie i będę na to czekał ponad 1 godzinę (280 KB)

8

Tylko koniecznie wtyczkę do TB zainstaluj i prześlij testowego EICARA w celu weryfikacji czy działa na 100% sprawdzanie antywirusowe dla poczty.

Dzieje się to dlatego, że najpierw NOD32 sobie to ściąga a dopiero później podsyła całość do TB. Czas byłby normalny i nie sugerowałbym się informacjami podawanymi przez TB, gdyż nod wysyła co chwila pakiecik by program nie zgłupiał i nie przerwał połączenia.

9 (edytowany przez Andy 2006-06-06 09:00:15)

Jak mam chwilke czasu to niekiedy zerkne na inne stare posty.
Cos podobnego mialem na Windzie XP po zainstalowaniu SP2.
Bylo to zwiazane z Outlookiem. TheBatom i innymi programami w firmie na kilku stanowiskach.
Wylacz na jakis czas FireWall w Windzie a potem sprobuj pracowac z poczta.
Jezeli to pomoze tak potem ponownie wlacz FireWall.
Oprocz udostenienia TheBata w FireWali sprubuj dolaczyc akceptacje TCP portu 60, 113,  135.
Jest to zwiazane z dodatkowa komunikacja miedzy komputerkiem, pocztowym serwrem i firemnym firewallom.
Niepoznam az tak dobrze polskiej i angielskiej terminologii aby wyjasnic ten problem ale sa to  propozycje na testowanie.
W moim przypadku rozwiazalo to kilka problemow naraz.

10

Witam ponownie
Powracam do mojego problemu. Wczoraj stwierdziłem, że pojawiła się nowsza wersja więc miałem nadzieję, że coś się zmieni.
Niestety - mimo jej zainstalowania i wprowadzenia wszystkich wcześniejszych uwag - Bat nadal bardzo powoli ściąga pocztę (na maila z 20kb załącznikiem czekałem 20 minut).
Może ktoś w międzyczasie wpadł na jakiś nowy pomysł jak ten problem rozwiązać?