Temat: TB 3.85.02

Witam!

Posiadam wersję programu jak w temacie.
Jestem laikiem, jeśli chodzi o zaawansowane funkcje programu.
Mój brat chciałby zacząć korzystać z the Bat.
W tym celu chciałbym utworzyć 2 różne "profile" zabezpieczane hasłem.
Próbowałem wydedukować co nieco z podręcznika, który pobrałem z Waszego serwera, jednak jest on przeznaczony dla wersji 3.7x a w mojej wersji nie ma po prostu tych ustawień w miejscach, o ktorych pisze podrecznik. Moja prośba:
Prosze mi napisac krok po kroku jak mogę stworzyć jeden profil dla siebie i jeden dla brata. Wiem tylko tyle, ze muszę utworzyc jedno konto z administratorem. Ale gdzie ja mogę tego dokonać?

Dzieki serdeczne

2

Odp: TB 3.85.02

Najlepiej rozwiąż to systemowo.
Cytat z podręcznika (nie podałeś trybu w jakim pracujesz):
"Funkcje różnicowania uprawnień użytkowników i grupowania kont nie są dostępne przy pracy w trybie szyfrowanym w wersji Professional programu The Bat!."

Innym sposobem jaki mi wpadł do głowy może być wykorzystanie rejestru systemowego dla dwóch użytkowników i dwa skróty do TB instalowanych w wersji Pro. Dostajesz w taki sposób hasło do samego programu i definiując w różnych gałęziach rejestru odpowiednie ustawienia także różne bazy danych. Do tej funkcjonalności dla skrótu nalezy skorzystać z wiersza poleceń TB i opcji jak z podręcznika:

Opcja /REG:ciąg_znaków_bez_spacji - używana do uruchomienia programu z danymi pobranymi z alternatywnej gałęzi rejestru Windows, w której zapisane są dane konfiguracyjne programu. Nazwa klucza rejestru przechowującego te dane konfiguracyjne jest połączeniem nazwy programu i ciągu_znaków_bez_spacji. Opcja znacznie ułatwia testowanie wersji rozwojowych programu The Bat!, ponieważ dzięki niej nie trzeba naruszać instalacji wersji podstawowej. Uwaga: w niektórych wersjach programu opcja ta działa tylko z małymi literami, czyli dla pewności należy używać zapisu /reg:.