Temat: Nie można nic wysłać

Mam problem z moim klientem poczty. Mam do The Bat'a dodane sześć kont i korzystam z niego od dłuższego czasu. Ostatnio nic nie zmieniałem w konfiguracji ani nie doinstalowywałem żadnych programów, a teraz gdy chcę wysłać mail'a z jakiegokolwiek konta pokazuje się komunikat, że nie można połączyć z serwerem. Co może być przyczyną?

2

Odp: Nie można nic wysłać

kamilneo napisał/a:

Ostatnio nic nie zmieniałem w konfiguracji ani nie doinstalowywałem żadnych programów,

W to właśnie trochę powątpiewam.

kamilneo napisał/a:

a teraz gdy chcę wysłać mail'a z jakiegokolwiek konta pokazuje się komunikat, że nie można połączyć z serwerem. Co może być przyczyną?

Brak połączenia z serwerem. Coś go wycina. Albo w twoim komputerze, albo u twojego dostawcy internetu.

3

Więcej wiary w ludzi... Używam cały czas Avasta i konfigurację zarówno jego jak i The Bat'a sprawdzałem już kilka razy. Co mogę zrobić, by ustalić przyczynę?

4

Wyłączyć Avasta, wyłączyć firewalla (o ile masz), wyłączyć antispyware'a (o ile masz), wreszcie wyłączyć antyspama (o ile masz) i przetestować. Sprawdź czy masz włączoną autoryzację SMTP (i czy jest wymagana). Odbierać pocztę możesz? Często aktualizacja oprogramowania zabezpieczającego lubi robić niespodzianki :-)

5

Gdy wszystko wyłączam to i tak dalej nie działa, odbierać pocztę mogę.

6

Spróbuj jeszcze wyłączyć po kolei wszystkie programy łączące się z netem np. p2p i, np. zwiększyć timeout w TB!

7

kamilneo napisał/a:

Gdy wszystko wyłączam to i tak dalej nie działa, odbierać pocztę mogę.

Nadal jakoś ci nie wierzę. Bez urazy. A jako kolejny test: załóż konto na takim serwerze, gdzie nie masz go jeszcze i sprawdź, co się będzie działo. Albo jeszcze inaczej - zdefiniuj te swoje konta w Outlooku i sprawdź.

8

Jakiego masz firewalla? Jesteś pewien, że jeśli go wyłączysz (w trayu) nie działa nadal jakiś jego proces? To samo dotyczy reszty programów...

9

Na próbę zainstalowałem Thunderbird'a i też nie da się nic wysłać. Ponadto do sieci zamiast mojego komputera podłączyłem laptopa i też nie działa. Czy to możliwe, że wina leży po stronie dostawcy internetu?

10 (edytowany przez Andy 2006-11-26 14:35:03)

Juz duzo sie na ten temat pisalo.
Zerkni na kilka starych watkow:
http://thebat.pl/forum/viewtopic.php?id=675

Tak wedlug mnie to byc moze dostawca internetu zablokowal port 25.
Sprubuj zalozyc konto na serwerze ktory obsluguje SMTP na porcie 465 SSL.
Albo jezeli masz taka mozliwosc zainstaluj TheBata na innym komputerku aby wyprubowac czy to zatrybi.