1

Temat: Stack overflow przy uruchamianiu Bata

Miałem Bata 3.80.06 i wszystko chodziło OK. Przed Świętami skusiłem się na Christmas Release 3.96.. od 26.12 do 14.01.07 wszystko było OK. Dzisiaj tzn 15.01.2007 podczas uruchamiania Bata Christmas Release pojawił się komunikat o nieprawidłowej operacji programu a po akcetpacji następny "Exception EStackoverflow in Module The Bat.exe at 0017B539. Stack overflow" Wiem, ze chodzi o Klasę bazową dla wszystkich wyjątków i za mało pamięci aby powiększyć dynamicznie rozmiar stosu. Tylko, ze nie wiem co z tym zrobić. Wymazałem całego Bata, łacznie z zapisami w rejestrach i zainstalowałem ponownie starą, przedświąteczną wersję czyli 3.80.06. Niestety, reakcja ta sama i komunikat ten sam. Zmienił się jedynie adres, teraz jest 007A10AC.
System Windows 98 SE, przeglądarka Firefox.

Czy ktoś wie, jak mi pomóc i gdzie mam szukać przyczyny?

2

Odp: Stack overflow przy uruchamianiu Bata

Były problemy z Windows 98 w ostatniej serii The Bat!, lecz w wersji 3.95.06 zostały już chyba usunięte. Na angielskojęzycznej liście TBBETA nikt nie zgłaszał błędu związanego z przepełnieniem stosu, poza tym u Ciebie występuje on także w innej wersji. Sądzę, że to nie The Bat!, lecz jakiś inny proces powoduje kłopoty (może program antywirusowy?).

3

Chyba nie, bo "starego" Bata używałem przez rok i nic się nie działo. Nie zmieniałem nic, żadnego nowego antywira, ciągle ten sam Avast. Tak jak piszesz,  wgrałem nowego Bata (3.95) i przy nim to nastąpiło, tzn po dwóch tygodniach w momencie jego uruchamienia. Problem polega na tym, że przy powrocie do wersji poprzedniej mam nadal ten sam problem. Wysyłać pocztę i ją odbierać mogę przez www, ale w bacie mam calą korespondencję i bardzo jej potrzebuję. Problem występuje w starej wersji ale został wywołany tą nową (tak mi się wydaje)

4

W opisie readme.txt znalazłem (ale dla wersji 1.0) taki opis
"Fixed "Stack Overflow" error, appeared when input line of editor string grid has consisted of a single space character"
niestety, mogę to tylko przytoczyć, bo nie wiem co to znaczy.

5

https://www.ritlabs.com/bt/view.php?id=5841
jednak zgłaszają !!

6

nemo napisał/a:

Problem polega na tym, że przy powrocie do wersji poprzedniej mam nadal ten sam problem.

Spróbuj usunąć plik tbuser.DEF z katalogu ..\MAIL (przy wyłączonym programie). The Bat! po uruchomieniu utworzy go na nowo i być może problem zniknie, jeśli wiąże się np. z interfejsem użytkownika. Tracisz w ten sposób swoje modyfikacje pasków narzędzi i rozkładu okien programu, ale zdarzało się, że usunięcie "tbuser.DEF" pomagało rozwiązać dziwne problemy.

Jeśli problem będzie się powtarzał, dodaj swój komentarz do opisu błędu na stronie serwisu Ritlabs - może szybciej wezmą się za poprawkę.

7

Niestety, usunięcie pliku tbuser.DEF nic nie dalo. Co gorsza. TheBAt! nawet nie zdołał go utworzyć przy ponownym uruchamianiu. Nic nie dało równiez ustalenie w config.sys stacks=12,256 oraz BUFFERS=60 (zgodnie z radami MS przy takim problemie) Spróbuje jeszcze ustawić stacks na wyżej i zobaczymy, ale wydaję mi się, że The Bat! zmienił coś w rejestrach Windows i jeżeli autor ostatniej wersji nie wskaże gdzie to nic nie zrobimy. Jest faktem, ze startując komputer 15.01.2007 czyli w dniu awarii system powiadomił mnie o zmianach w plikach konfiguracyjnych, czym byłem dosć zdziwiony. Ale ponieważ system załadował się poprawnie nie robiłem z tego problemu. Myślę jednak teraz, że byc może The BAt! był ustawiony na taką datę - tzn 15.01.2007 bo jest to jakiś termin darmowej wersji (gdzieś to widziałem) i mechanizm zabezpieczenia coś zmienił.

8

Problem tkwi w zapisach katalogu skompresowanymi mejlami i ustawieniami. Po dokładnym usunieciu wszystkich pozycji w rejestrze (za pomocą jv16 Power Tools) łacznie z odinstalowaniem, ponowne wgranie TheBat! powiodło się, wersja 3.80.06, ale nie mogłem wskazać pierwotnego katalogu do zapisu mejli. Poczatkowo importowałem mejle ale stwierdziłem, że szkoda czasu i wskazałem stary katalog. Ponowne uruchomienie i koniec, ten sam rezultat. Overstackflow.

9

nemo napisał/a:

Jest faktem, ze startując komputer 15.01.2007 czyli w dniu awarii system powiadomił mnie o zmianach w plikach konfiguracyjnych, czym byłem dosć zdziwiony. Ale ponieważ system załadował się poprawnie nie robiłem z tego problemu. Myślę jednak teraz, że byc może The BAt! był ustawiony na taką datę - tzn 15.01.2007 bo jest to jakiś termin darmowej wersji (gdzieś to widziałem) i mechanizm zabezpieczenia coś zmienił.

Do tej pory zabezpieczenie "terminowe" działało chyba inaczej - być może ktoś to potwierdzi, bo ja nie wiem.

10

No niestety, kompletny pad. Teraz już nawet nie moge wgrać żadnej wersji TheBat!. Ani 3.80.06, ani 3.95.06. Mimo, że postapiłem podobnie jak poprzdnim razem, wyczyściłem rejestry i odinstalowalem wszystko w obu przypadkach przy próbie instalacji mam komunikat "Dane konfiguracji dla tego produktu są uszkodzone. Skontaktuj się z personelem pomocy techniczej" Co prawda nie wierzę w spiskową teorię historii, ale chyba Bill nie lubi TheBat!
Nawet ściągnąłem ponownie TheBAt! 3.85.06 ale ten sam komunikat. I co ja mam teraz zrobić ?

Jak na program, za który trzeba zapłacić to jednak za wiele.  sad i sad