Temat: Zabezpieczanie wejścia do Bat'a hasłem

Mam kompa który może być czasem "skontrolowany":( przez niepowołaną osobę. Hasło na profil systemowy nie wystarczy, bo czasem trzeba się oderwać od kompa chociaż na chwilę.
Znam na razie tylko dwa programy pocztowe, które zabezpiczają dostęp do nich hasłem. Outlook Express i  Incredimail. Reszta, tak samo i nasz "nietoperek", jakoś we frywolny sposób umożliwia niepowołanym ciekawskim dostęp do prywatnej poczty.
Nie interesują mnie inne programy, ale czy w przypadku The Bat!, nie mozna coś wymyśleć? Podpowiedzieć?
Jest co prawda polski programik, który zabezpiecza każdą aplikację hasłem, ale jest płatny. No cóż, za nietoperza płać i za to też? Podejrzewam, że jest coś zagranicznego w wersji freeware. Może ktoś coś o tym wie i da namiar?

2

Odp: Zabezpieczanie wejścia do Bat'a hasłem

Renmedia napisał/a:

Nie interesują mnie inne programy, ale czy w przypadku The Bat!, nie mozna coś wymyśleć? Podpowiedzieć?

W zasadzie nic tu się nie da wymyślić, trzeba po prostu zapoznać się z rozdziałem Poufność i bezpieczeństwo poczty w podręczniku. Zabezpieczanie poszczególnych kont hasłem bez szyfrowania bazy wiadomości, które jest dostępne w wersji Home, nie jest zbyt skuteczne. Jedyne prawdziwe zabezpieczenie (wszystkich kont) zapewnia praca w trybie szyfrowanym, który można skonfigurować w wersji Professional.

Oczywiście, musisz zawsze pamiętać, aby odchodząc od komputera wyłączać program - ale ta reguła jest chyba oczywista.

3

Zygmunt napisał/a:

Oczywiście, musisz zawsze pamiętać, aby odchodząc od komputera wyłączać program - ale ta reguła jest chyba oczywista.

Tak. Wiem o tym, tylko że nawet średnio zawansowany użytkownik uruchomi sobie program sam, bez mojej wiedzy, zwłaszcza wtedy kiedy nie ma w systemie osobistych kont użytkowników, bo tak sobie życzy rodzinne grono komputerowców. Outlook i Incredimail od razu żądają hasła i program się nie uruchomi. Wiem że jest freewarowa aplikacja, która potrafi nałożyć na każdy plik exe okno z żądaniem podania hasła. W The Bat! pozostaje zatem tylko to rozwiązanie, chyba że ktoś chce zapłacić za program "TopSecret Next Generation". lub zastosuje małą aplikację "SekretNIK", która nałoży na każdy wykonywalny plik żądanie podania hasła.
W końcu sam sobie rozwiązałem problem:)

4

Renmedia napisał/a:
Zygmunt napisał/a:

Tak. Wiem o tym, tylko że nawet średnio zawansowany użytkownik uruchomi sobie program sam, bez mojej wiedzy, zwłaszcza wtedy kiedy nie ma w systemie osobistych kont użytkowników, bo tak sobie życzy rodzinne grono komputerowców. Outlook i Incredimail od razu żądają hasła i program się nie uruchomi.

The Bat! również może żądać hasła - sprawdź w podręczniku to, o czym poprzednio pisałem.