1 (edytowany przez coor 2007-01-31 18:33:29)

Temat: TheBat crash

Witam,

mam problem ze stabilnoscia TheBata
program potrafi sie wysypac nawet co 5-10 minut, ma to najczesciej miejsce przy odbieraniu nowej wiadomosci
wywalilem wszystkie wtyczki, nawet bayesit, zostawilem tylko wczoraj kupionego spam snipera
wczesniej program tez sie wykladal, duzo rzadziej ale jednak, winilem za to wtyczke rss pkierskiego
spotkal sie ktos z takim przypadkiem?

The Bat Prof. 3.95.6
Win XP Home SP2
wtyczki: antispam sniper 1.8.0.8

Windows raportuje nastepujacy blad:

Wystąpił problem z aplikacją thebat.exe i zostanie ona zamknięta. Przepraszamy za kłopoty.

Sygnatura bledu:
AppName: thebat.exe     AppVer: 3.95.6.0     ModName: ntdll.dll
ModVer: 5.1.2600.2180     Offset: 00018fea

2

Odp: TheBat crash

u mnie pkierski rss powodował takie zwisy. Odkąd wyłączyłem jak ręką odjął.

3

U mnie wlasnie tez pkierski powodowal, ze bat sie sypal. Ale jak juz pisalem wtyczke rss usunalem.
Wywalilem tez wtyczke do nod32. Zostala tylko antyspamowa.

4

Maksim Masiutin, jeden z autorów programu, twierdzi że błąd z biblioteką "ntdll.dll" występował niekiedy w wersji 3.85.03 dla Windows NT i 2000 i że jest już poprawiony. Spróbuj zainstalować najnowszą wersję (3.95.8) - może wtedy się poprawi?

5

Ja bym sprubowal CCleaner, najpierw uruchomic Cleaner nastepnie skontrolowac integralnosc registrow w zakladce Problemy a potem ewentualnie przeinstalowalbym Becika.
Ostanio z CCleanerem wyczyscilem ponad 10 komputerkow bez zbednych dodatkowych komplikacji.
Dla bezpieczenstwa posiada opcje ulozenia kopii registrow.

6

Zygmunt napisał/a:

Maksim Masiutin, jeden z autorów programu, twierdzi że błąd z biblioteką "ntdll.dll" występował niekiedy w wersji 3.85.03 dla Windows NT i 2000 i że jest już poprawiony. Spróbuj zainstalować najnowszą wersję (3.95.8) - może wtedy się poprawi?

Nowsza wersje TheBat, czy biblioteki? Jesli TheBat to skad? Na ritsach jest nadal xmas edition .95.6

7

Chodzi oczywiście o The Bat! a nie bibliotekę (jest systemowa). Wersja TB! 3.95.08 jest wersją testową, dzisiaj pokazała się wersja beta 3.96.01, lecz ma sporo innych błędów. Lepiej chyba będzie spróbować czyszczenia rejestru zgodnie z tym co napisał Andy.

8 (edytowany przez coor 2007-02-01 09:05:26)

Rejestr przeczyscilem. Bez efektu.
Jutro sprobuje pelen backup + swieza instalacja.

---
Odinstalowalem Bata, wyczyscilem wszystkie pliki i rejestr.
Nowa instalacja i problem ten sam - ntdll

---
Usunalem (z bolem serca) wtyczke antispam snipera. BT! wysypuje sie przy odbieraniu nowych maili, stad podejrzenie padlo na nia. Poki co stabilnie, ale musze poobserwować.
Jezeli okaze sie, ze to wina antispam snipera, to do kogo zwracac sie o pomoc? Ritsow czy producenta wtyczki?

9

coor napisał/a:

Usunalem (z bolem serca) wtyczke antispam snipera. BT! wysypuje sie przy odbieraniu nowych maili, stad podejrzenie padlo na nia. Poki co stabilnie, ale musze poobserwować.
Jezeli okaze sie, ze to wina antispam snipera, to do kogo zwracac sie o pomoc? Ritsow czy producenta wtyczki?

Ja również używam tej wtyczki antyspamowej (a także wtyczki RSS Pawła Kierskiego oraz MyGate do obsługi grup dyskusyjnych). Nigdy nie miałem z nimi problemów, ale pracuję na Windows 2000 a nie XP. Być może problem leży gdzie indziej, skoro u Ciebie powtarza się od dłuższego czasu. Może program antywirusowy (jeśli z jakiegoś korzystasz) jest przyczyną kłopotów? Może firewall? Mój AVG Antivirus produkcji firmy Grisoft z wtyczką do The Bat! od czterech lat nie sprawił mi żadnego problemu, ale z innymi bywały kłopoty opisywane także na tym forum. Spróbuj wyłączyć na chwilę program antywirusowy i sprawdź działanie The Bat!.

Zwracanie się o pomoc do autorów programu ma sens, ale czas reakcji bywa różny. Niektóre błędy są poprawiane prawie natychmiast, a inne czekają w kolejce nawet kilka lat i nie mogą się doczekać poprawki. Najlepszą formą zgłoszenia błędu jest wpis na stronie producenta przeznaczonej do tego celu, czyli https://www.ritlabs.com/bt/view_all_bug_page.php . Warto to zrobić, ponieważ inny sposób komunikacji z autorami na ogół zawodzi. Obecnie jest testowana wersja 3.96.x i przy okazji może uda się doprowadzić do usunięcia Twojego problemu jeśli jego przyczyną jest The Bat!.

10 (edytowany przez coor 2007-02-01 16:12:47)

Dzieki za wyczerpujaca odpowiedz. Ide twoim tropem.
Dodatkowo zglosilem problem na forum ASS.

Na chwile obecna:
- TB! bez wtyczki antispam snipera pracuje stabilnie.
- Z wtyczka ASS ale przy wylaczonym firewallu i zdeinstalowanym antyvirusie nod32 nadal stabilnie.
- Z wtyczka ASS i wlaczonym firewallu Outpost pracuje stabilnie. Wyglada na to, ze to wina antywirusa NOD32.

update:
- Po instalacji darmowego antyvira Avasta (kiedys mialem AVG ale nie byl dosc skuteczny) TB! pracuje stabilnie.

Tak wiec wypada sadzic, ze przyczyna crashow TB! byl antyvir NOD32 (bez zaladowanej wtyczki rowniez). Nie instaluje ponownie noda, wiec nie potwierdze, czy blad jest powtarzalny.

Dziekuje wszystkim za pomoc.