11

Odp: wysyłanie maili: "Odpowiedź serwera - jest źle skonfigurowany"

Jak dodasz pliki to powinieneś w Avascie wyłączyć mechanizm sprawdzania ruchu pocztowego. Wiadomości powinny być skanowane poprzez wtyczkę a nie "proxy" Avasta.

Jezeli się da konfiguracyjnie to dobrym pomysłem byłoby ewentualnie wyłaczyć skanowanie poczty wychodzącej (SMTP i SMTPS - porty 25 i 465)

12

Do sprawdzenia czy ustawienia działają:
http://www.eicar.org/anti_virus_test_file.htm

13

dzięki, niestety to nie pomogło - ciągle wyskakuje ten sam komunikat sad macie jeszcze jakieś pomysły?

14

a zastępując w systemowym pliku hosts wpis 127.0.0.1 localhost czymś innym (np.moja.domena.invalid.pl) nie pomoże?

15

Ad1 - za malo piszesz na temat swojej konfiguracji, glownie jak jest umieszczony pocztowy serwer (czy serwer umozliwia komunikacje SSL?), na jakich portach wysylasz i odbierasz poczte?
Ad2 - uruchom wiersz polecen i zadaj komende netstat albo netstat -b przy pobieraniu i wysylaniu poczty z wlaczona i wylaczona wtyczka i porownaj wyniki
Ad3 - szczegolow nieznam ale wedlug mnie wtyczka miala by dzialac w ten sposob ze jest podpieta po drodze miedzy programem  a karta sieciowa, wyjasniajac prosciej komunikacja miala by byc przekierowana na wtyczke a potem mialo by to wedrowac spowrotem na lacze sieciowe. Cos w rodzaju zwrotnicy. Podobnie to wyglada z FireWallami i byc moze to w jakis sposob sie naklada z innymi programami i niepotrafi nawiazac komunikacji.
Ad4 - z wiersza polecen zrob ping na pocztowy serwer przy wlaczonej i wylaczonej wtyczce (dane wyczytaj z komendy netstat przy dzialajacej poczte)
Ad5 - wedlug mnie jest to jakis drobiazg ale zeby z nim ruszyc troche dalej trzeba troszeczke wiecej wiedziec na temat konfiguraci i dzialania sieci.
Ad6 - aby ruszyc z miejsca potrzebowalbym troche info jak zachowuja sie komenty tracert (pocztowy serwer), netstat oraz ping ewentualnie co masz zapisane w pliku hosts.
Ad7 - jezeli jest to faktycznie jakies specyficzne nastawienia pocztowego serwra to istnieje jeszcze mozliwosc przekierowania poczty na inny serwer n.p. Gmail.com a potem sobie wszystko ustawic wedlug potrzeb oczywiscie jezeli ta wtyczka niebedzie robila problemow z Gmailem ktory ma mase ciekawych funcji ale to jest oddzielny temat na rozmowe. Gdybys potrzebowal zaproszenie na Gmail to sprawa jest do zalatwienia.

16

Hmm, że się wtracę - spróbuj jeszcze zwiększyć timeout: Właściwości > Serwery > ograniczenie czasowe. Może wtyczka za długo "trzyma" wiadomość i zostaje przekroczony czas.

17

BINGO!!!!!

1. Działa po wyłączeniu w Avaście skanowania poczty wychodzącej.
2. Działa także przy włączonym skanowaniu smtp w Avaście, ale zmianie wpisu w "hosts". 

Dzięki wielkie grupie wsparcia za pomoc smile Problem rozwiązany!!