Temat: Poczatkujacy kilka pytan

Witam. Jestem poczatkujacym uzytkownikiem The Bat!-a

Mam poczte na wp.pl i na onet.pl.

1. Czy zeby poprawnie odbierac i wysylac maile wystarczy tylko wpisac POP3 i STMP? Dodam ze mam router (mam do niego dostep) ale na nim nic nie zmienialem.
2. Jaki protokol wybrac? Ktory wg was jest najbezpieczniejszy? Ktory polecacie?
3. Np na poczcie na wp.pl mam utworzoncyh kilka folderow. Czy jest taka mozliwosc, ze przegladajac, usuwajac, przenoszac do innych folderow wiadomosci, zmiany dokonuja sie na serwerze wp.pl i w the bat?
Tzn chodzi mi o to ze jesli loguje sie na poczte poprzez str poczta.wp.pl i odczytam tam nowa poczte, usune kilka wiadomosci, to czy po zalogowaniu sie w The Bat! bedzie widoczna ta zmiana? Wlasnie na tym mi zalezy. Bo TB bede uzywac w domu, a reszte poczty bede odbieral po za domem. I niechcial bym robic sobie podwojej roboty.

2

Odp: Poczatkujacy kilka pytan

xrobcio napisał/a:

1. Czy zeby poprawnie odbierac i wysylac maile wystarczy tylko wpisac POP3 i STMP? Dodam ze mam router (mam do niego dostep) ale na nim nic nie zmienialem.

W panelu konfiguracyjnym konta można wpisywać różne parametry, ale na pewno trzeba podać adresy serwerów, z których będziesz odbierał i wysyłał pocztę oraz nazwy użytkownika na serwerach "odbiorczych". Proces konfiguracji konta w The Bat! jest dość szczegółowo opisany w podręczniku i polecam jego lekturę. Zapewne także na stronach Twoich dostawców usług znajdziesz informacje o sposobie skonfigurowania klienta pocztowego (np. adresy serwerów czy sposób zabezpieczania transmisji o ile taki jest stosowany). Router raczej niewiele wspólnego ma z obsługą poczty.

xrobcio napisał/a:

2. Jaki protokol wybrac? Ktory wg was jest najbezpieczniejszy? Ktory polecacie?

Nie rozumiem tego pytania. Generalnie poczta jest obsługiwana za pomocą trzech protokołów: POP3 (albo IMAP) i SMTP. Wybór masz tylko taki jaki udostępni Ci administrator serwera (POP3 albo IMAP, ale w przypadku Twoich kont raczej będzie to tylko POP3). Do tego mogą jeszcze dochodzić różne zabezpieczenia związane np. z uwierzytelnianiem Ciebie przy dostępie do serwera - znowu odsyłam Cię na strony z opisem konfiguracji poczty u Twoich dostawców usług.

xrobcio napisał/a:

3. Np na poczcie na wp.pl mam utworzoncyh kilka folderow. Czy jest taka mozliwosc, ze przegladajac, usuwajac, przenoszac do innych folderow wiadomosci, zmiany dokonuja sie na serwerze wp.pl i w the bat?

Obsługa poczty za pomocą przeglądarki nie ma nic wspólnego z obsługą za pomocą dedykowanego programu pocztowego, jakim jest The Bat!, Outlook Express, Thunderbird i inne. Najczęściej nie jest zatem możliwe, aby to co zrobisz za pomocą przeglądarki na serwerze przenosiło się na pocztę odebraną za pomocą innego programu. Musisz po prostu sprawdzić jak to wygląda w konkretnych przypadkach.

3

Wszystkie zmiany ktore wykonasz na serwerze przez przegladarke niebeda mialy wplywu na to co pojawi sie w TheBacie. W normalnych warunkach z TheBatem kontrolujesz folder poczty przychodzacej.
Chyba ze chcialbys miec wieksza kontrole wtenczas bys musial sie przesiasc na obsluge serwra za pomoca IMAP.
Osobiscie mam podobny problem do Twojego i wedlug mnie najlepiej sie to rozwiazuje instalujac Becika lacznie z Dynbat.exe na przenosnej pamieci USB i z czasu na czas robiac kopie zapasowa na komputerku w pracy i w domu.
W ten sposob poczte mam zawsze ze soba i moge sobie skontrolowac na dowolnym komputerku z dostepem do internetu. Dodatkowo dla bezpieczenstwa zostawiam przynajmniej 14 dni kopie mailow na serwri. A na przenosnej pamieci pracuje z cala poczta za pomoca roznych filtrow i szablon.

4

Aha z tymi protokolami to myslem ze mam wybor. Ale poczte moge juz odbierac za pomoca programu.

A z tymi folderami to chodzi mi to ze np mam foldery

Nowe   (2)
Robocze  (43)
Robocze_2 (14)
Rejestracje (120)
Kosz (0)
SPAM (0)
Wazne (14)
i cos tam jeszcze

Niektore foldery juz byly stworzone. Niektore ja dodalem sam. I teraz jesli lacze sie z serwem od poczty w TB zeby zobaczyc nowe wiadomosi to tez mam podobne foldery. Ale wlasnie podobe a nie takie same. I jesli w TB pobieram sobie nowa poczte i odczytam ja to w tedy znika z serwa wp.pl. (jak sie zaloguje przez str na konto wp.pl to w nowych nie mam zadnej wiadomosci) A w TB sa te nowe. I w TB sa tylko wiadomosci ktore odczytalem lub odbralem w tym programie. Jesli zaloguje sie przez str na konto wp.pl i w koszu mam np 4 wiadomosci to po zalogowaniu sie w TB nie mam zadnej.

I wlasnie o to mi chodzi ze jesli np w domu odbieram sobie poczte przez TB, w pracy odbiore sobie wiadomosci przez zalogowanie sie na str. To zeby stan wiadomosci oraz wiadomosci w folderach w TB byl identyczny z tym stanem po zalogowaniu sie na str. Czyli jestli po zalogowaniu sie na str. bede mial 2 nowe to zeby w TB tez byly 2 nowe etc. Jesli usune z folderu robocze 2 maile to przez program TB, to zeby po zalogowaniu sie przez str. nie bylo tych 2 mailow.

Oczywiscie w TB bede klikac na ODBIERZ zeby laczyl sie z serwem od poczty ;]

5

Aby na wp.pl pozostawaly wiadomosci wystarczy w TheBacie zaznaczyc:
-Modyfikacja danych konta
-Zarzadzanie poczta
-Pozostaw na serwerze pobrane wiadomosci

Jedynie IMAP umozliwia synchronizacje wszyskich folderow ale na ten temat za bardzo nie pomoge bo osobiscie nie probowalem.

6

Aha. A pewnie wp i onet nie obsluguja IMAP

7

xrobcio napisał/a:

Aha. A pewnie wp i onet nie obsluguja IMAP

Bodaj ostatnim darmowym serwerem z IMAP był megapolis, ale Prószyńscy już go zamykają.
Co do onetu, to IMAP jest wyłącznie na poziomie webmaila - lub innymi słowy: programem pocztowym pobierasz tylko to, co trafia do inboxa/odebranych. Na niektórych innych serwerach nawet jak z webmaila utworzysz jakieś foldery, to program pocztowy będzie pobierał ich zawartość.