21

Odp: Ginąca wiadomośc pocztowa

W zasadzie radzilbym aby kopie mailow zostawaly przynajmniej jakis czas na serwerku. Wystarczy zerkanc na forum jak czesto pojawia sie problem z roznymi wpadkami na stronie komputerka i zniknieciu poczty.
W ten sposob sam ograniczasz swoje mozliwosci do odzyskania poczty w przypadku innych problemow.
Jeszcze wracajac do Twojego problemu sproboj wylaczyc program do powiadomien o otrzymanym mailu przynajmniej na czas testow.
Z wiersza polecen sproboj podac komende na pocztowy sewer: ping -t "adres twojego serwra"
Skontoluj jakie masz odpowiedzi i czy niegubia sie pakiety przynajmniej przy pingu.
Czy Twoj serwer umozliwia komunikacje na portach SSL (TLS)?

22

Dokładnie z opisu widać, iż program nie pobiera duplikatów. Jedyny sposób na pobranie już wczesniej pobranej wiadomości to używanie Dyspozytora.

Co do tego że próbujesz pobrać duplikat nie mamy chyba wątpliwości? Kopia danej wiadomości jest idealnym przykładem. Może spróbuj w kopii przynajmniej zmienić MSGID. Możesz także zobaczyć Filemonem (kotem? wink ) jakie pliki sczytuje podczas odbioru wiadomości TB. Zobaczysz gdzie są zapisywane identyfikatory duplikatów.

23

Andy napisał/a:

W zasadzie radzilbym aby kopie mailow zostawaly przynajmniej jakis czas na serwerku. Wystarczy zerkanc na forum jak czesto pojawia sie problem z roznymi wpadkami na stronie komputerka i zniknieciu poczty.

Teoretycznie. Jednak zalecasz mi obejście mojego problemu a nie jego rozwiązanie. Bezpieczeństwo
poczty to indywidualna sprawa. Załóżmy że wolę ściągać z serwera całość poczty a następnie
ją kasować, dane na komputerze lokalnym (w tym TheBat) backupowane są innymi skryptami.

Andy napisał/a:

Jeszcze wracajac do Twojego problemu sproboj wylaczyc program do powiadomien o otrzymanym mailu przynajmniej na czas testow.

Masz na myśli Tablicę Informacyjną? Wporządku wyłączyłem. Następnie ponowna

próba kompresji wszystkich folderów i odbioru poczty. Bez zmian.

Andy napisał/a:

Z wiersza polecen sproboj podac komende na pocztowy sewer: ping -t "adres twojego serwra"
Skontoluj jakie masz odpowiedzi i czy niegubia sie pakiety przynajmniej przy pingu.

Wyjątkowo dobre. Ten serwer stoi w serwerowni 10m ode mnie.

Andy napisał/a:

Czy Twoj serwer umozliwia komunikacje na portach SSL (TLS)?

Nie

24

lazik napisał/a:

Dokładnie z opisu widać, iż program nie pobiera duplikatów. Jedyny sposób na pobranie już wczesniej pobranej wiadomości to używanie Dyspozytora.

A to przykre bo niby dlaczego nazywamy to duplikatem skoro kazałem mu zapomnieć o tej wiadomości (kompresja).

lazik napisał/a:

Co do tego że próbujesz pobrać duplikat nie mamy chyba wątpliwości?

Teoretycznie. Jeśli chodzi o wykonywane przypadki testowe to zgadza się. Testuje na dokładnie takim samym
pliku wiadmości e-mail  - jak to nazwałeś duplikacie. Praktycznie nie zbadane. Do testów zmusił mnie przypadek
kiedy allegro wysłało mi pocztę a ona nie doszła. Postanowiłęm więc powęszyć... sprawdzając logi serwera
okazało się że do katalogu domowego doszła jednak po próbie odebrania TheBatem została skasowana.
W skrzynce odbiorczej nie miałem żadnych innych wiadomości z allegro. Możliwe jest że miałem
zapamiętane takie wiadomości usunięte (nie wykonywałem kompresji folderu). Jednak tak czy inaczej
nie były to wiadomości odebrane tego samego dnia. W takim przypadku trudno jest mówić o dokładnym
duplikacie  wiadomości.

lazik napisał/a:

Kopia danej wiadomości jest idealnym przykładem. Może spróbuj w kopii przynajmniej zmienić MSGID. Możesz także zobaczyć Filemonem (kotem? wink ) jakie pliki sczytuje podczas odbioru wiadomości TB. Zobaczysz gdzie są zapisywane identyfikatory duplikatów.

Nigdy tego Filemona nie używałem. Co to takiego? Gdzie to znajde?

25

A to przykre bo niby dlaczego nazywamy to duplikatem skoro kazałem mu zapomnieć o tej wiadomości (kompresja).

Ta opcja dotyczy tylko wewnętrznej BAZY WIADOMOŚCI a nie opcji usuwania z serwera już pobranych wiadomości. Zastanów sie nad przydatnoscią mechanizmu. Jeżeli coś jest uznane przez użytkownika jako spam i zostaje od razu wykasowane włącznie z kompresją. To teraz przy spamie polegającym na wysyłce "wiernej kopii" dany użytkownik mógłby dostawać wielokrotnie tę samą wiadomośc i być zmuszonym do jej usuwania (w czasach modemowych byłby nawet zmuszony do ponoszenia dodatkowych kosztów). Program posiada mechanizm pozwalający usunąć widomość z bazy, zaoszczędzając przy okazji miejsce na dysku a także dodatkowo zapamiętuje charakterystyczne dane wiadomości by nie pobierać kikukrotnie już wczesniej pobranych przesyłek. I nie ma tutaj, zresztą jak sam zauważasz, żadnego wpływu stan posiadanych wiadomości wewnątrz bazy programu pocztowego.

Jednak tak czy inaczej nie były to wiadomości odebrane tego samego dnia. W takim przypadku trudno jest mówić o dokładnym duplikacie  wiadomości.

Mechanizm uznawania za duplikat w TB nie jest ograniczony czasowo. Nie ma na niego wpływu data odbierania.
W celu rzetelnego testu sugerowałem ci zmianę nagłowka wiadomości message-id i sprawdzenie czy także wiadomość zostanie usunieta. Zamiast wiernej kopii wysyłasz list, ale ze zmienionym identyfikatorem.

Nigdy tego Filemona nie używałem. Co to takiego? Gdzie to znajde?

W googlu wpisz: filemon. Pierwszy link zaprowadzi cię do darmowego narzędzia. AFAIR kiedyś rozwijane przez SYSINTERNALS.