A to przykre bo niby dlaczego nazywamy to duplikatem skoro kazałem mu zapomnieć o tej wiadomości (kompresja).
Ta opcja dotyczy tylko wewnętrznej BAZY WIADOMOŚCI a nie opcji usuwania z serwera już pobranych wiadomości. Zastanów sie nad przydatnoscią mechanizmu. Jeżeli coś jest uznane przez użytkownika jako spam i zostaje od razu wykasowane włącznie z kompresją. To teraz przy spamie polegającym na wysyłce "wiernej kopii" dany użytkownik mógłby dostawać wielokrotnie tę samą wiadomośc i być zmuszonym do jej usuwania (w czasach modemowych byłby nawet zmuszony do ponoszenia dodatkowych kosztów). Program posiada mechanizm pozwalający usunąć widomość z bazy, zaoszczędzając przy okazji miejsce na dysku a także dodatkowo zapamiętuje charakterystyczne dane wiadomości by nie pobierać kikukrotnie już wczesniej pobranych przesyłek. I nie ma tutaj, zresztą jak sam zauważasz, żadnego wpływu stan posiadanych wiadomości wewnątrz bazy programu pocztowego.
Jednak tak czy inaczej nie były to wiadomości odebrane tego samego dnia. W takim przypadku trudno jest mówić o dokładnym duplikacie wiadomości.
Mechanizm uznawania za duplikat w TB nie jest ograniczony czasowo. Nie ma na niego wpływu data odbierania.
W celu rzetelnego testu sugerowałem ci zmianę nagłowka wiadomości message-id i sprawdzenie czy także wiadomość zostanie usunieta. Zamiast wiernej kopii wysyłasz list, ale ze zmienionym identyfikatorem.
Nigdy tego Filemona nie używałem. Co to takiego? Gdzie to znajde?
W googlu wpisz: filemon. Pierwszy link zaprowadzi cię do darmowego narzędzia. AFAIR kiedyś rozwijane przez SYSINTERNALS.