crascher napisał/a:Czy jest cos takiego w TB jak 'tozsamosci' w outlooku - chodzi mi o to ze kilka kont - to sa moje stale (czesto sprawdzane) konta, a docelowa duza ilosc bedzie mi potrzebna raz na jakis czas. W outlooku utworzylbym dwie tozsamosci - jedna z moimi kontami a druga z kontami do testowania.
W TB moglbym dodac wszystkie konta - ale sprawdzanie poczty zajeloby troche czasu, dlatego musze te dwie grupy jakos rozdzielic.
"Tożsamość" znana pod tą nazwą w innych programach ma swój odpowiednik w The Bat! pod postacią konta lub grupy kont. Więcej informacji o grupowaniu znajdziesz w podręczniku w rozdziale Sieć i zarządzanie użytkownikami / Grupowanie użytkowników. Można pogrupować konta tak, aby na jedno hasło otwierała się tylko grupa kont "osobistych", a na drugie - konta pozostałe. Pamiętaj także, aby przynajmniej jedno konto miało uprawnienia administratora - będziesz z niego zarządzać pozostałymi kontami. Grupowanie użytkowników działa tylko w trybie bez szyfrowania.
crascher napisał/a:Zauwazylem, ze po zalozeniu hasla na konto [konto->zmien haslo dostepu] - nie jest ono sprawdzane przy sprawdzaniu ze wszystkich kont [alt+F2], ale niestety uaktywnianie kont 'testowych' poprzez wpisanie hasla do kazdego z nich -> odpada
Wyłączenie "masowego" sprawdzania poczty na danym koncie można ustawić w jego właściwościach w sekcji Opcje dodatkowe. Sprawę załatwi jednak grupowanie kont.
crascher napisał/a:Nie widze tez opcji importu/exportu kont pocztowych - a rozwiazanie problemu przez backup i odwracanie poszczegolnych kont - tez odpada (zbyt duza ilosc wiadomosci na moich istniejacych kontach, a stad czas wykonywania backupu)
Tworzenie odpowiednio skonfigurowanego konta możesz sobie bardzo uprościć, wywołując The Bat! z wiersza poleceń z opcją /ADD i odpowiednimi parametrami (patrz podręcznik). Wystarczy w takim przypadku utworzyć program wsadowy .bat, a po jego uruchomieniu będziesz miał utworzone żądane konta. Ich pogrupowanie musi się odbyć ręcznie, ale to nie jest już takie straszne.
Wszystko co napisałem dotyczy raczej nowszych wersji programu i mam nadzieję, że Ty taką się posługujesz.
P.S.
Nie znam warunków, które mają spełniać Twoje testy, ale sądzę, że można do celów testowania korzystać tylko z jednego konta. Opcja /ADD umożliwia nie tylko dodawanie nowego konta, ale także modyfikację już istniejącego. Tę właściwość można wykorzystać przy testach: wywołujesz The Bat! z opcją /ADD modyfikującą parametry konta testowego, wykonujesz test, zapisujesz jego wyniki (tu można wykorzystać filtry i ich rozbudowaną automatykę), potem ponownie wywołujesz TB! z opcją /ADD i innymi parametrami, itd. Opcje wiersza poleceń umożliwiają także pobieranie i wysyłkę poczty, można zatem pomyśleć o dalszej automatyzacji tego procesu testowania. Napisz więcej na temat testów, może wtedy uda się to szybko i zgrabnie rozwiązać.