1 (edytowany przez roomcays 2007-11-02 21:08:09)

Temat: The Bat! Ekspert/Pro 3.99 + Gmail przez IMAP = problem z ogonkami

Witam serdecznie!

Używam Nietoperza od n już lat, ale właściwie zawsze poprzez POP3/SMTP.
Niedawno GoogleMail uruchomiło usługę IMAP. Chciałem się z nią wypróbować, i wynik jest taki, że wiadomości w nietoperzu wyświetlają się bez polskich znaczków, ale nie jest to wina kodowania Edytora/Podglądu, bo jakiegokolwiek kodowania bym nie wybrał to zawsze zamiast polskich znaczków wszędzie są znaki zapytania (?).

Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
Czy ktoś wie co może być przyczyną i jak ewentualnie rozwiązać taką sprawę?

W sieci nie znalazłem nic takiego, winą obarczałbym raczej po połowie i TheBat (który czegoś tam może nie wykrywa przy pobieraniu poczty) i Gmail (który coś tam w sobie tylko znany sposób koduje).
Może w międzyczasie spróbuję Gmail przez IMAP na Thunderbirdzie 2.0 i zdam relację.

Pozdrawiam,
Roomcays

------EDIT---------
Sprawdziłem na TB20, efekt jest taki sam.
Dodam tylko, że pobieram pocztę z IMAPowego folderu "Wysłane", czyli wiadomości wcześniej przeze mnie wysłane. No i tam właśnie jest pełno znaków zapytania...

2

Odp: The Bat! Ekspert/Pro 3.99 + Gmail przez IMAP = problem z ogonkami

Czyli wina leży po stronie Gmaila.

BTW u mnie wszystko jest wyświetlane poprawnie - także przy Gmailowym imapie

3

Może już naprawili? Zaraz sprawdzę.
Google Team odpisało mi:

We are aware of this problem, and our engineers are working diligently to find a solution. We apologize for any inconvenience this issue may have caused.

Na grupach wiele osób z różnych krajów ma ten sam problem, więc na pewno wkrótce problem ustąpi.

4

cześć!
chciałem tylko dodać, że sygnałem dla momentu, w którym ustąpi ten problem na pewno będzie udostępnienie obsługi IMAP w polskiej wersji językowej mail.google.com (przez www znaczy się)