Temat: Jak skasować załączniki (wszystkie) z listów, zachowując atrybuty...
Witam,
mam taki problem: jak skasować załączniki (wszystkie) z listów (wszystkich) zachowując jednocześnie atrybuty listów (flags, kolory, memo, status przeczytany/nieprzeczytany itp)?
Nie pomaga często zalecana metoda, tj. eksportuj wiadomości do innego formatu (np. unix mailbox), a następnie importuj do tymczasowego folderu, w którym załączniki będę przechowywane osobno we wskazanym katalogu na dysku, a następnie skasuj ten katalog. Nie pomaga, bo podczas eksportu wiadomości przepadają ich atrybuty.
Dlaczego mi tak na tym zależy? Baza wiadomości rozrasta się do ogromnych rozmiarów przez załączniki. Chcę odchudzić bazę, skrócić czas kompresji folderów, robienia kopii zapasowych, itp. Mam kilka tysięcy wiadomości, z których wiele ma po kilka załączników, dlatego odpada kasowanie ręczne (potrzebowałbym na to wielu godzin/dni). Większość wiadomości jest szczegółowo opisana (memo) i pokolorowana wg różnorakich kryteriów.
Filter action?
Makro?
Nawet nie znalazłem opcji, by skasować za jednym razem wszystkie załączniki wyświetlonego listu.
Czy ma ktoś pomysł?
Pozdrawiam,
Andrzej