1

Temat: Jak skasować załączniki (wszystkie) z listów, zachowując atrybuty...

Witam,

mam taki problem: jak skasować załączniki (wszystkie) z listów (wszystkich) zachowując jednocześnie atrybuty listów (flags, kolory, memo, status przeczytany/nieprzeczytany itp)?

Nie pomaga często zalecana metoda, tj. eksportuj wiadomości do innego formatu (np. unix mailbox), a następnie importuj do tymczasowego folderu, w którym załączniki będę przechowywane osobno we wskazanym katalogu na dysku, a następnie skasuj ten katalog. Nie pomaga, bo podczas eksportu wiadomości przepadają ich atrybuty.

Dlaczego mi tak na tym zależy? Baza wiadomości rozrasta się do ogromnych rozmiarów przez załączniki. Chcę odchudzić bazę, skrócić czas kompresji folderów, robienia kopii zapasowych, itp. Mam kilka tysięcy wiadomości, z których wiele ma po kilka załączników, dlatego odpada kasowanie ręczne (potrzebowałbym na to wielu godzin/dni). Większość wiadomości jest szczegółowo opisana (memo) i pokolorowana wg różnorakich kryteriów.

Filter action?
Makro?
Nawet nie znalazłem opcji, by skasować za jednym razem wszystkie załączniki wyświetlonego listu.

Czy ma ktoś pomysł?

Pozdrawiam,
Andrzej

2

Odp: Jak skasować załączniki (wszystkie) z listów, zachowując atrybuty...

Problem raczej nie do rozwiązania, chociaż warto spróbować pewnej sztuczki z plikami indeksów (messages.tbi). Przed całą operacją zrób kopię zapasową, bo nie ręczę za wynik i moje rady są tylko teoretyczne.

1. Skopiuj w bezpieczne miejsce plik messages.tbi z danego folderu, a następnie wyeksportuj z niego wiadomości. Operację eksportu można wykonać za pomocą ręcznie uruchamianego filtru, w którym dodatkowo jako warunek możesz wybrać obecność załączników w określonym formacie. Jeśli będziesz korzystał z filtru, warto również jako jego operację ustawić usuwanie wiadomości - od razu pozbędziesz się tych wyeksportowanych. Jeśli nie - wyeksportowane wiadomości powinieneś usunąć ręcznie.

2. Włącz w The Bat! przechowywanie załączników we wskazanym katalogu dyskowym i zaimportuj poprzednio wyeksportowane wiadomości do jakiegoś pustego folderu.

3. Wyłącz The Bat! i usuń katalog zawierający załączniki.

4. Włącz The Bat! i przenieś zaimportowane wiadomości do pierwotnego folderu, a następnie ponownie wyłącz The Bat!.

5. Skopiuj na pierwotne miejsce zachowany oryginalny plik indeksowy i włącz The Bat!.

Być może uda się dzięki temu zachować atrybuty wiadomości. Załączniki będą miały zerowe rozmiary, ale to chyba nie będzie już przeszkadzać.

3

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź i ciekawy pomysł.

Niestety, po odprawieniu wszystkich wyżej opisanych czarów pozbyłem się załączników, a atrybuty istotnie wróciły  (bodaj z wyjątkiem 'Memo'), ale tylko na chwilę, bo wystarczy, że myszą najadę na wiadomość, by pojawił się komunikat o błędzie w messages.tbb i uporczywe namawianie mnie, bym zgodził się błąd ów naprawić. Oczywiście, gdy przytaknę, messages.tbb zostaje poprawiony i atrybuty giną.

Być może jest sposób, by The Bat!a oszukać?

Swoją drogą, zagadkowe jest, że niewielu osobom zdaje się ta sytuacja dokuczać. Poszperałem na forach i listach dyskusyjnych i większości osób wystarcza możliwość usunięcia załączników (export->import), a na atrybutach im widocznie nie zależy - dla mnie z kolei trzymanie archiwum poczty na komputerze ma sens o tyle, że mogę prześledzić, co z daną wiadomością zrobiłem (przeczytałem, odpisałem, zabezpieczyłem przed skasowaniem, oddzwoniłem do autora i co z tej rozmowy wynikło). Widać, inni radzą sobie bez tego.

Będę wdzięczny za każdą kolejną sugestię.

Pozdrawiam,
Andrzej

4

j0989 napisał/a:

Niestety, po odprawieniu wszystkich wyżej opisanych czarów pozbyłem się załączników, a atrybuty istotnie wróciły  (bodaj z wyjątkiem 'Memo'), ale tylko na chwilę, bo wystarczy, że myszą najadę na wiadomość, by pojawił się komunikat o błędzie w messages.tbb i uporczywe namawianie mnie, bym zgodził się błąd ów naprawić. Oczywiście, gdy przytaknę, messages.tbb zostaje poprawiony i atrybuty giną.

Niestety, nie mogę tego sprawdzić u siebie ponieważ pracuję w trybie szyfrowanym (wtedy załączniki są przechowywane razem z treścią wiadomości). Może jednak warto zmodyfikować ostatni etap: po przeniesieniu zaimportowanych wiadomości do pierwotnego folderu należy wyłączyć program, usunąć plik indeksowy z danego folderu, a następnie włączyć program. Plik indeksowy sam się odbuduje i wówczas znowu należy wyłączyć The Bat!, wstawić zachowany pierwotny plik indeksowy na dawne miejsce i ponownie uruchomić program.

Ciekaw jestem czy taka dodatkowa operacja coś zmieni.

5

Niestety, nie pomogło.

6

Szkoda! Niestety, nie mam więcej pomysłów.