Temat: MAPI32 i kilka kont

Witam,

Dotychczas miałem w TB! 1 konto pocztowe i wysyłanie maili przez MAPI32 działało poprawnie.
Dziś musiałem założyć 2 konto... i wysyłanie przez MAPI przestało działać - zwracany jest błąd:
MAPI_E_LOGIN_FAILURE, czyli

There was no default logon, and the user failed to log on successfully when the logon dialog box was displayed. No message was sent.

Szukałem w opcjach czegoś jak ustawienie konta jako domyślne, ale nie znalazłem.

Wniosek z tego wynika taki, że prawdopodobnie trzeba podać przed wysyłką maili adres From z jakiego ma być wysyłana poczta - niestety nie bardzo wiem jak to zrobić.
Wygląda na to iż muszę użyć MAPILogon, ale co powinno być ustawione w miejscu lpszProfileName? Pełna nazwa konta? Adres email?
A może jest jakiś prostszy sposób abym nie musiał przepisywać kodu programu (program swój pisałem już kilka lat temu)?

Jacek

2 (edytowany przez jacek_kal 2007-06-25 15:00:07)

Odp: MAPI32 i kilka kont

Ok - już znalazłem:
w konfiguracji konta trzeba zaznaczyć: konto domyślne dla wywołań mailto:.

PS: celowo nie kasowałem, bo może jeszcze ktoś będzie potrzebował informację na ten temat.

Najgorsze jest to, że dziś cały dzień z tym walczyłem a dosłownie po wysłaniu wiadomości znalazłem odpowiedź.

3

Podłączam się pod ten wątek. Miałem dwa konta, przy pierwszym wywołaniu MAPI zostałem zapytany o konto, więc wybrałem. Dodałem trzecie i chcę aby było używane przez MAPI. Jak to zrobić? Zmiana konta domyślnego, czy konta dla mailto nic nie daje:( Bat w wersji 4.0.20

4

Odpowiadam sam. Pomogła zmiana protokołu, u mnie z pop3 na MAPI na koncie, które ma być domyślnym, następnie zewnętrzne wywołanie Bata i powrót do POP3. Konto zostało zmienione.