Temat: Automatyczne odświeżanie widoku folderów - pytanie...

Witam!

Mam pytanie czy jest możliwe skonfigurowanie TheBat`a tak aby odświeżał widok wszystkich folderów automatycznie po pewnym czasie (np. 30s). Pytam gdyż korzystam z jednej bazy TheBata na wielu komputerach jednoczesnie i często bywa tak, że dwóch pracowników z powodu braku odświeżenia folderu odpowiada na tego samego maila.

Z góry dzięki za pomoc.

2

Odp: Automatyczne odświeżanie widoku folderów - pytanie...

Zakładam, że mówimy o IMAPie - we właściwościach konta: Zarządzanie pocztą -> Dostrajanie konta IMAP -> Po połączeniu odświeżaj foldery co
(jest do domyślnie włączona opcja po wybraniu Szybka konfiguracja -> Szybkie łącze). działa bez zarzutu.

3 (edytowany przez raffter 2008-09-01 09:46:46)

Nie...mówimy o korzystanie z kont POP3 ;P  Kilka komputerów podłączonych do jednej bazy danych. Wiem, że to jest dość dziwne rozwiązanie jednak się sprawdza w moim przypadku..brakuje tylko odświeżania folderów. Chodzi mi o coś w stylu makra, które wykonywałoby tą czynność... Z IMAPu nie korzystam gdyż mój ISP nie udostępnia go.

4

Takiej opcji nie ma, troche nie leży w naturze POP3.
Zasugeruj ISP udostępnienie IMAP (pewnie i tak go ma na potrzeby webmail'a).

5

Też chciałem kiedyś wykorzystać takie rozwiązanie na POP3 ale było raczej odradzane przez część gremium ze względów przede wszystkim technicznych jak i niewłaściwego z góry założenia.

Ja chciałbym tylko zapytać w jaki sposób obecnie dystrybuujesz pocztą? Czy jest ona cały czas na serwerze, czy przekierowywana, etc.

PS. Bo z tego co wiem na temat IMAPa to w przypadku współdzielenia folderów poczta musi być trzymana fizycznie na serwerze, ale mogę się mylić.

6

W chwili obecnej pocztę zawsze pobieram na kompa firmowego, który pełni funkcję serwera. Inne komputery firmowe łączą się z jedną baza TheBata i dzięki temu wielu pracowników jednocześnie może przeglądać pocztę i odpisywać na maile. Pomimo kilku mankamentów takiego rozwiązania sprawdza się ono w moim przypadku, brakuje jedynie tak jak pisałem wcześniej odświeżania zawartości folderów. Trzeba to robić za każdym razem ręcznie.