Temat: Jak skonfigurować odpowiedź z wspólnego folderu z właściwego konta ?

Witam!

Mam pytanie o to w jaki sposób skonfigurować folder wspólny (niewirtualny) do którego wkładam wiadomości z kilku kont aby odpowiedzi były generowane z odpowiedniego konta.

Na razie za każdym razem odpowiedź jest generowana z jednego  konta.

Domyślam sie że można to skonfigurować poprzez odpowiedni szablon odpowiedzi w tym folderze.

Ale nie wiem co powinno sie w tym szablonie znaleźć.

Z góry dziekuję za pomoc.

2

Odp: Jak skonfigurować odpowiedź z wspólnego folderu z właściwego konta ?

Musisz zdefiniować szablon odpowiedzi dla tego folderu (w jego właściwościach), w którym oprócz używanych zwykle makr (porównaj z szablonem dla konta) wstawisz następujący fragment:

%If:"%ToAddr"="nazwa1@konto1.pl":%Account="KONTO1"%-
%If:"%ToAddr"="nazwa2@konto2.pl":%Account="KONTO2"%-
%If:"%ToAddr"="nazwa3@konto3.pl":%Account="KONTO3"%-

...i tak dalej dla następnych kont. Powyższe makra sprawdzają na jaki adres przyszła wiadomość i odpowiednio ustawiają konto, z którego ma nastąpić wysyłka. KONTO1, KONTO2, KONTO3 - to nazwy Twoich kont w The Bat!, zaś nazwa1@konto1.pl, nazwa2@konto2.pl, nazwa3@konto3.pl - to adresy e-mail dla Twoich kont. To działa, ale używanie szablonów dla folderów wiąże się z koniecznością zachowania pewnej ostrożności (patrz podręcznik).

3

Witam!

Nie do końca działa to tak jak powinno.
Ale jak zastapiłem %ToAddr przez %OToAddr to dostałem efekt o który mi chodziło.

%If:"%OToAddr"="nazwa1@konto1.pl":%Account="KONTO1"%-
%If:"%OToAddr"="nazwa2@konto2.pl":%Account="KONTO2"%-
%If:"%OToAddr"="nazwa3@konto3.pl":%Account="KONTO3"%-

Niemniej bardzo dziękuję za odpowiedź.

PS: Co oznacza minusik na końcu w składni i czy on jest konieczny?

4

Masz rację, poprawnie powinno być %OToAddr, ponieważ makro ma sprawdzać adres odbiorcy oryginalnej wiadomosci. U mnie działa dla obydwu ustawień i dlatego "z rozpędu" wpisałem %ToAddr.

Makro %- zabezpiecza przed pojawieniem się pustego wiersza w wiadomości ("zjada" znak końca wiersza poprzedzającego) - i najczęściej jest używane w celach kosmetycznych.