Temat: Wygląd bloku cytatu w odpowiedzi na wiadomość w HTML'u
Czołem !
Moim domyślnym edytorem dla wyświetlania wiadomości jest HTML/czysty tekst. Jeśli otrzymana wiadomości jest w formacie HTML, to mam do wyboru dwie zakładki: HTML (umożliwia odczyt wiadomości w html'u) oraz Text (wyświetlana wiadomość w formacie zwykłego tekstu). Jeśli uaktywnię zakładkę z podglądem w formacie czystego tekstu i kliknę na przycisk 'Odpowiedz' - wtedy słowa cytowane są opatrzone znakami '>' oraz ew. '>>'
Jeśli zaś aktywny jest podgląd w HTML, to po kliknięciu na 'Odpowiedz' cytat oryginalnej wiadomości pokazywany jest w postaci bloków z niebieską obramówką, jak na screenie poniżej:
Chciałem spytać gdzie jest zdefiniowany wygląd (kolor) tego obramowania ? Czy jest możliwość jego modyfikacji ?
Przy okazji spytam Was o jedno ciekawe zjawisko. Może nie jestem tu odosobniony. Kiedy otrzymana wiadomość jest w html i posiada kodowanie znaków uft-8, a ja odpowiadam na nią i również mój szablon odpowiedzi jest w utf-8, to powyżej niebieskiej ramki z cytatem pojawia się mały kwadracik, jak na screenie poniżej:
Czy ktoś z Was zaobserwował podobne zjawisko ?
Pozdrawiam,
Prozac