Nie podałeś której wersji programu używasz, a zdarzało się, że w niektórych było sporo poważnych błędów, między innymi w filtrach. Nie wiem do końca jak to jest z tym parametrem, a moje pytanie o jego sens autorzy programu zignorowali. Dlatego nie używam tej właściwości i w mojej praktyce nigdy nie zdarzyło się tak, aby nie można było jej obejść.
Na podstawie Twojego opisu filtrów sądzę, że u Ciebie także użycie parametru nie jest wymagane. Prawdopodobnie sprawę załatwi odpowiednia relacja między tymi dwoma filtrami: filtr pierwszy ma być ustawiony jako główny (z kontynuacją działania innych filtrów), a filtr drugi - jako filtr podrzędny. Przy takiej konfiguracji drugi filtr zadziała tylko wtedy, gdy zadziała filtr pierwszy. Prawdopodobnie o to Ci chodziło, a jeśli nie - musisz dokładniej opisać to co chcesz uzyskać.
W filtrach można także stosować nieudokumentowane makro %FilterResults (nie jest opisane w podręczniku). Zwraca ono tekst będący wynikiem sprawdzenia warunku filtru, jeżeli ten warunek okazał się prawdziwy (czyli, np. gdy sprawdzamy obecność adresu nadawcy za pomocą wyrażeń regularnych, makro to zwróci aktualny adres pasujący do wyrażenia użytego w warunku filtru). Makro %FilterResults można zatem wykorzystać np. do automatycznego nadawania nazw folderom tworzonym przez filtr, w szablonach używanych w filtrze, itp. Nie wiem jednak bez dokładniejszego opisu czy można go użyć w Twoim przypadku - raczej prostsze będzie zastosowanie odpowiedniej hierarchii filtrów opisanej wyżej.