Temat: Obsługa domen IDN

Czy jest jakaś siła, by najnowszego Nietoperza zmusić do obsługi domen IDN (z polskimi znakami)?

Niby można jakoś użyć XMP, ale jego help nic nie wspomina o jego zgodności z wersjami 4.x. Jeśli to nie jest prawdą, to proszę o podanie sposobu na dodanie obsługi IDNów do TheBata!

Z góry dziękuje za jakiekolwiek sugestie!

2

Odp: Obsługa domen IDN

Co masz na myśli, pisząc o obsłudze IDN? W przypadku URL w treści wiadomości nie powinno być problemu, przynajmniej ja nie tego zauważyłem w systemie Vista. The Bat! po kliknięciu na tak zapisany URL koduje polskie znaki (chyba poprawnie) i otwiera domyślną przeglądarkę (u mnie FireFox). Czy możesz podać jakiś adres IDN, który mógłbym sprawdzić?

3

Fakt. Niedokładnie się wyraziłem. Oczywiście chodzi o adresy mailowe w formacie IDN. Czyli na przykład w domenie:
adres/at/woźniak.eu, co powinno być skonwertowane automatycznie do postaci adres/at/xn--woniak-cpb.eu

I na adres w takiej domenie chciałbym wysłać mail wpisując go w formie "z polskim znaczkiem", a nie "xn--...".

Nietoperz taki adres konwertuje do UTFa (zamiast do PunyCode) i, co logiczne, taka wiadomość nie dociera nigdzie :-)

4

Nie sądzę, aby szybko pojawiła się obsługa nazw IDN w nagłówkach wiadomości, tak aby użytkownik widział tylko znaki narodowe, a wewnętrznie były one kodowane za pomocą PunCode. Pozostaje zatem tylko jedna możliwość: zamiana nazwy "narodowej" na zakodowany odpowiednik i później oglądanie już tylko nazw zakodowanych.

Można to stosunkowo łatwo zrobić za pomocą makr z zestawu XMP - jak sam wcześniej zauważyłeś. Wtyczka XMP działa  bez kłopotów w najnowszych wersjach The Bat! Jest kilka makr z grupy IDN, które po wstawieniu do szablonu przekształcą wpisane przez Ciebie adresy z polskimi znakami na postać "xn--...".

5

No tak. Nie pomyślałem o nagłówkach, że wymagałoby to karkołomnych konwersji. Ale jeśli mówisz, że XMP działa OK w najnowszych wersjach, to będę się nim bawił. W sumie chodzi mi tylko o konwersję adresów TO, CC, BCC w momencie tworzenia wiadomości, więc takie proste makro na pewno mi starczy.
Dzięki za odpowiedź!

6

We wtyczce XMP jest makro %XMP_IDNList(...), które będzie przekształcać zawartość pól To, Cc i Bcc do żądanej postaci. Aby cały proces maksymalnie zautomatyzować, warto użyć tego makra w szablonach powiązanych z wpisami w książce adresowej. Wpis w książce powinien zawierać adres e-mail z domeną zapisaną z użyciem znaków narodowych, a w szablonach dla nowych wiadomości, przekazania i potwierdzeń powinieneś oprócz zwykłych wpisów skopiowanych np. z szablonu konta dodać następujące makra (cytuję je za plikiem pomocy wtyczki XMP):

%_TMP="%XMP_IDNList('%To')"%-
%To=""%-%To="%_TMP"%-
%_TMP="%XMP_IDNList('%Cc')"%-
%Cc=""%-%Cc="%_TMP"%-
%_TMP="%XMP_IDNList('%Bcc')"%-
%Bcc=""%-%Bcc="%_TMP"%-

Działa to automatycznie: wybierając adresata z takim wpisem w książce, uzyskujesz od razu poprawny wpis w odpowiednim polu.

7

Proste i skuteczne. Dzięki!

8

Witam,
Mam własną domenę z polskimi znakami - w jaki sposób mógłby wyglądać przykładowy szablon nowej wiadomości, ażeby obsłużył adres e-mail (mój) z polskimi znakami?

9

Według mnie wystarczy, abyś we właściwościach swojego konta podał swój adres z polskimi znakami, a w szablonie nowych wiadomości do wyżej podanych makr dopisał jeszcze dwa:

%_TMP="%XMP_IDNList('%From')"%-
%From=""%-%From="%_TMP"%-

Oczywiście, musisz zainstalować wtyczkę XMP (opis jej pobrania masz tutaj: http://thebat.pl/download/index.php?itemid=509). Powinno to działać.

10 (edytowany przez Butterfly 2011-12-13 21:50:19)

Czyli w okno Szablony - Nowa wiadomość wpisać coś takiego?:

%_TMP="%XMP_IDNList('%TO')"%-
%TO=""%-%TO="%_TMP"
%_TMP="%XMP_IDNList('%CC')"%-
%CC=""%-%CC="%_TMP"
%_TMP="%XMP_IDNList('%BCC')"%-
%BCC=""%-%BCC="%_TMP"
%_TMP="%XMP_IDNList('%FROM')"%-
%FROM=""%-%FROM="%_TMP"
Witam!

%Cursor

Pozdrawiam,

Wtyczkę w wersji 1.1.7 mam już zainstalowaną...