1

Temat: The BAT! i ActiveSync

Jeżeli zdarzyło Ci się, że miałeś problem z instalacją programu ActiveSync w Windows XP, prawdopodobnie winnym za to jest The Bat! (wykrzyknik na końcu bynajmniej nie z poruszenia, ten program tak już ma... w nazwie ;-)

Zachciało Ci się klikania na linki mailto: ?
"Grzebałeś" w konfiguracji -> aplikacje -> zainstaluj The Bat! do obsługi prostych wywołań MAPI?

No to masz problem ;-)

I rozwiązanie:

• zmień nazwę C:\WINDOWS\system32\mapi32tb.dll na .\mapi32.dll

• uruchom C:\WINDOWS\system32\fixmapi.exe

Więcej szczegółów? Polecam lekturę acivesync.htm.

Nie wiem po której stronie leży problem, po stronie The Bat! (żony) czy ActiveSync (teściowej ;-). Jak to mówią, zazwyczaj winne są obie strony.

Pozdrawiam
TeDe

2

Odp: The BAT! i ActiveSync

Wydaje mi się, że używasz starszej wersji The Bat!, która potrafiła płatać figle z obsługą MAPI. Nie pamiętam od którego momentu to się zmieniło i nie ma już w programie opcji instalowania biblioteki tbmapi.dll. Panel konfiguracyjny jest trochę inny niż kiedyś.
http://thebat.pl/media/3/20100319-protokoly.PNG

3

Mam obecnie wersję 4.2.23 - jest jakaś nowsza?

Okienko jak powyżej wygląda u mnie podobnie. Brakuje jednak przycisku Zaawansowane... oraz poniżej jest grupa "Proste wywołania MAPI" a na samym dole checkbox z opisem "Użyj zewnętrznej przeglądarki załączonych obrazków".

The Bat! 4.2.23 Professional Edition, Win XP Professional SP3.

4

Nie pamiętam kiedy opcja "Proste wywołania MAPI" zniknęła - obecnie używam wersji beta 4.2.33.5 i tu jej nie ma. Przycisk "Zaawansowane" otwiera systemowy panel skojarzeń z programem, w którym jest między innymi przypisanie do obsługi wywołań MAPI. Prawdopodobnie jest do tego celu wykorzystywana oryginalna systemowa biblioteka MAPI. Tak to wygląda w Windows 7 (zdaje się że i w Windows Vista jest podobnie). Nie mogłem znaleźć na liście dyskusyjnej TBBETA jawnej informacji o tej zmianie.

5

W WinXP występuje możliwość zainstalowania Bacikowego MAPI, w 7. już nie. Innymi słowem dostępność tej opcji zależy od systemu (przynajmniej w 4.2.23).