Temat: TheBat ZAMULA jak sciaga z gmaila

Witam. Mam otwarte 6 kont na GMAILU i uzywam thebat PRO, jak wlaczam THEBAT to mi przez 20- 30 sekund zawiesza caly program, nie sciaga mi maili. Nawet jak juz program jest odpalony to jak przechodze z poczty na poczte (na inny email) to tez mi zamula i przez kilkanascie sekund program sie zawiesza. Wiecej oczekiwalem od platnego programu za ktory zaplacilem. Uzywam IMAP, moze powinienem obadac na pop3 bedzie szybciej?
Prosze o odpowiedz.

2

Odp: TheBat ZAMULA jak sciaga z gmaila

Nie podałeś numeru wersji programu, z której korzystasz. W najnowszych (ale wciąż na etapie beta) chyba były jakieś drobne poprawki w obsłudze protokołu IMAP, ale to nigdy nie było mocną stroną The Bat!. Z informacji przekazywanych przez autorów wiadomo, że dopiero od kilkunastu tygodni wzięli się na serio za kompletną przeróbkę modułu odpowiedzialnego za obsługę IMAP. Kiedy zakończą się te prace i zostanie upubliczniona ta poprawiona wersja - nie wiadomo.

Szybkość działania programu podczas dostępu do serwera IMAP zależy w znacznym stopniu od szybkości łącza. Przy sześciu kontach może być potrzebne łącze o całkiem sporej wydajności. Można próbować coś zmienić w konfiguracji, zmieniając domyślne parametry w sekcji Dostrajanie konta IMAP - ale nie spodziewałbym się tu radykalnej poprawy.

Jeśli możesz przejść na protokół POP bez większej szkody, to szybkość obsługi bez wątpienia kont wzrośnie.

3

uzywam najnowsza wersje 4.2.36.4 - PROFESSIONAL EDITION

4

Problemu nie ma po tym jak zmienilem z IMAP na pop3 . Teraz smiga jak trzeba i nic nie zamula .