Wiadomości od nadawców przychodzą na kilka różnych adresów, np.: A@, B@, C@. Na tej podstawie każdy adres email nadawcy dopisywany jest do grupy (A, B, C) w książce adresowej, a otrzymanej wiadomości nadawany jest kolor grupy (analogicznie A, B, C) np. w celu sorotortowania i filtrowania listy wiadomosci. Później, gdy dany nadawca napisze ponownie, to jest rozpoznawany na podstawie książki adresowej i dzięki temu każda jego wiadomość jest oznaczana odpowiednim kolorem (A, B, C).
Zależy mi na możliwości wstawiania (np. za pomocą include) odpowiedniego szablonu wiadomości w zależności od grupy w książce adresowej lub koloru. Oczywiście chodzi o szablon odpowiedzi. Niestety nie ma stałego/schematycznego elementu treści, aby można było uzyć wyrażeń regularnych. Są to zwykłe wiadomości pisane w klinetach pocztowych, a nie w formularzu na stronie internetowej.
Dodam, że nie chcę używać podziału na foldery. Stworzyłem katalogi A, B, C i na podstawie grupy w książce adresowej, wiadomości trafiały do odpowiednich folderów. Każdy folder miał swoje szablony wiadomości. Jednak to już przerabiałem i nie sprawdza mi się.
Mam nadzieję, że teraz jaśniej to opisałem