czarek25 napisał/a:Dzieki za pomoc ale niestety nic nie pomoglo.(przegladaj usuniete wiadomosci nie moze nic przegladac poniewaz nic nie zostalo usuniete wedlug niego co do integralnosci niestety nic nie moze wyszukac).
Kopie maili zrobilem odrazu rano jak tylko pojawilo sie 0 w odebranych.
Probowalem zakladac nowe konto i podkladac w odebrach np z konta mariposita do odebranych na nowym koncie ale on wciaz widzial tylko te kilka maili sciagnietych juz dzisiaj.
Opisujesz niezbyt precyzyjnie to co robiłeś. Na czym polegało "podkładanie" na nowe konto? Czy przenosiłeś zawartość katalogu dyskowego z jednego katalogu Inbox do drugiego? Katalog na dysku a folder w The Bat! trochę się różnią, chociaż są ze sobą powiązane. Operacje przenoszenia poczty powinieneś wykonywać na katalogach dyskowych po wyłączeniu programu. Spróbuj jeszcze innej metody: pousuwaj z katalogów Inbox pliki Messages.tbi, które zawierają indeksy dla baz wiadomości (nie usuwaj plików Messages.tbb!). The Bat! sam odtworzy pliki indeksowe i może wtedy uda Ci się zobaczyć wiadomości, które znikły z pola widzenia.
czarek25 napisał/a:Niestety nie moge sobie pozwolic na kasowanie zbyt wielu maili poniewaz sa one mi potrzebne. Tak na marginesie robilem ostatnio porzadki w koszu i wyrzucilem z 1/3. caly folder z wszystkimi kontami zajmuje 700mb.
Co do kopii zapasowej niedawno takowa robiłem ale niestety nie moge tego robic dzien w dzien poniewaz dostaje ok 100 maili dziennie.
To nie chodzi o usuwanie wiadomości, lecz o ich sensowne porozkładanie w różnych folderach, nie tylko w folderach Odebrane. One są najbardziej podatne na uszkodzenia, ponieważ przez nie odbywa się największy przepływ danych. Musisz po prostu utworzyć nowe foldery i sortować do nich napływające wiadomości zgodnie z jakimiś regułami. Porządki należy robić we wszystkich folderach, a foldery Kosz praktycznie powinny być puste. Wiadomości, które są Ci jeszcze potrzebne nie powinny znajdować się w folderze Kosz.
Mam odmienne zdanie na temat kopii zapasowej: przy dużym ruchu należy ją wykonywać jak najczęściej. Można przecież tworzyć raz na tydzień kopię pełną, a codziennie kopie różnicowe i to wszysko da się zautomatyzować z poziomu Terminarza.
czarek25 napisał/a:Niestety musze stwierdzic ze cos jest nie tak z programem skoro skasowal mi z kilku kont wszystkie maile w odebranych, nie moge sobie pozwolic ze stanie sie to jeszcze kiedys i choc podoba mi sie obsluga w bacie, jestem zmuszony zmienic klienta poczty
Pracujesz na wersji beta, zatem wszystko jest możliwe i tym bardziej powinieneś często wykonywać kopie zapasowe. Mnie do tej pory nic takiego się nie przydarzyło, chociaż korzystam z The Bat! od ponad siedmiu lat, testując praktycznie każdą wersję beta.