Temat: Intranet i Internet

Witam!

Chcemy zakupic do firmy 15 stanowisk PRO, sciagnelismy demko, skonfigurowalismy poczte i AMBA
Wszedzie nowe PC, win7 x64, ssd, itp.

Intranet IP:10.0.10.2~250 M:255.255.255.0 G:10.0.10.1
Internet IP:192.168.0.10~200 M:255.255.255.0 G:192.168.0.1

Przy obudwu interfejsach nie chodzi: Błąd polączenia z serwerem (wyglada na to ze nie widzi okna na swiat, ale strony normalnie dzialaja i wszystko inne co posiadamy).

Rozwiazanie problemu jest takie ze trzeba usunac interfejs Intranetu - co rzecz jasna nie wchodzi w gre... podobnie jak zmiana IP, Maski, Gateway'a. Sa podpiete VPNy, HSMy i tak musi zostac, zmiana to kilkadziesiat tys. $ wiec nie wchodzi w gre.

Z mojego rozumowania wychodzi na to iz problemem jest brama intranetu... bat wybiera ja lub tez glupieje jak widzi 2

proxy: w3cache.tpnet.pl na 8080 sprawdzalem i tez mu nie idzie.

bat musi zobaczyc brame Internetu lub tez jak kto woli ja po prostu wybrac lub moge na chama ja gdzies wpisac ... poniewaz taka mozliwosc jest

Teraz rodzi sie moje pytanie jak rozwiazac ten problem bo pomysly sie mnie skonczyly smile

2

Odp: Intranet i Internet

Trochę mi to wygląda na blokadę portów "pocztowych" w Twojej sieci (TCP 25, 110, ewentualnie 465 i 995, 587 i 993). Sprawdź telnetem czy jest komunikacja z serwerem pocztowym na tych portach.

Jest wprawdzie w The Bat! opcja ustawiania proxy (menu Opcje | Sieć i administracja), ale chyba nie tu trzeba szukać rozwiązania...

3

Odp: Intranet i Internet

Powitac... powitac

A wiec tak smile wersja bat'a to 5.0.x
W administracji bata z opcji nic nie moge wybrac bo jest tylko LAN zaznaczony ... no a modemu nie mam big_smile wiec domyslnie jest LAN

Porty raczej nie sa blokowane bo drugie lacze to VPN i chodzi tylko na https a bat wogole serwera nie widzi a dokladnie i nazwy i IP.

Wyglada to na problem z brama... wniosek taki ze jak na drugiej sieciowce usune brame czyli z intranetu a zostawie sama brame na pierwszej sieciowce internetowa to BAT ozyje i sie laczy bez problemow.

Podkreslam ze usuwam sama brame na intranecie notomiast IP i maska zostaje wraz z dnsami smile ciekawy objaw...  tyle co dzis zauwazylem... jutro z ranca zajme sie jakims innym klientem pocztowym i sprawdze dokladnie te porty bo mnie to zyc nie daje.

A tymczasem moze ktos wie jak przeskoczyc ta brame i o co tu lotto bo przyznam szczerze ze takiej sytuacji jeszcze nie mialem smile