Temat: Potrzebuję porady ;-( -Proszę o pomoc ...

Jakby tu zacząć  ... No więc  : uzywam TheBat! od ok 1998 roku - wersja którą obecnie posiadam to 1.62r (oczywiście legalna)
Śmiga bezproblemowo w W7 więc teoretycznie nie chcę zmieniać , tyle że ostatnio natknąłem się na problem ta wersja nie ma SSL a ja potrzebuję tego protokołu aby pobierać pocztę z serwera virgin ... co radzicie ?
Czy jest problem z przerzuceniem postów z 1.62 do 5 i wyżej ? co z ustawieniami kont (mam ich 12) czyli filtry spamowe itp ...
Czy w ogóle warto ? - Nie miałem żadnych problemów z 1.62r (Moim zdaniem dzieło skończone samo w sobie - po prostu perfekcja) pomykało bezproblemowo na wszystkich windach (mam ok 10tys maili i kupę załączników-nigdy problemów z archiwizacją i przesiadką na nowy komp) nie wiem jak będzie z w8 ale póki co super (teraz mam w7 64 ultimate) .Jakieś sensowne argumenty za przesiadką ... Innego programu w ogóle nie brałem pod uwagę wink .
Bardzo proszę kolegów o sugestie co dalej powinienem zrobić - z góry dziękuję  .

2

Odp: Potrzebuję porady ;-( -Proszę o pomoc ...

Od wersji 1.67 do obecnej 5.1 zmieniło się bardzo wiele. Przede wszystkim chyba dwukrotnie zmienił się format przechowywania wiadomości w plikach baz danych The Bat!. Zmieniły się mechanizmy filtrowania, a także format zapisu kopii zapasowej. Przed instalacją nowej wersji musisz zatem obowiązkowo zapisać swoje wiadomości do pliku w jakimś neutralnym formacie (najlepiej w formacie skrzynki pocztowej Unix) - aby potem można było bezpiecznie je odtworzyć. Jet to żmudna robota, bo trzeb to robić dla każdego folderu oddzielnie.

Nie pamiętam czy Twoja wersja miała możliwość tworzenia kopii zapasowej, jeżeli tak - to obowiązkowo musisz ją zrobić. Prawdopodobnie uda się odtworzyć konfigurację kont, ale z filtrami może być gorzej. Dlatego należy zapisać na papierze swoje ustawienia i najważniejsze dane filtrów zanim przystąpi się do instalacji nowej wersji.