Temat: nowicjusz - problem z załącznikami

Witam,
Aktualnie korzystam z programów outlook oraz gmail. Ale moim ulubionym programem był outlook express, którego już nie ma w Windows 7/64. A jego następca, Windows Live Mail, to jakiś niewypał.
Zainstalowałem więc właśnie wersję 6.0.10 Bat! i pewne rzeczy dziwią mnie:
1) Nie znalazłam czegoś w rodzaju ogólnej reguły, za pomocą której mail od określonej osoby wpada mi automatycznie do
    określonego podfolderu. Muszę to robić ręcznie za każdym pojedynczym mailem.
2) Otrzymałem też pierwszy mail z załącznikami, których nie mogę otworzyć. A ponieważ już nic nie otrzymuję na Gmail i wpada
    mi to do The Bat!, to wpadłem w lekką panikę. (Odinstalowywać ???)
3) Liczyłem też na jakieś dźwiękowe powiadamianie o nowej poczcie i tego też nie mam.

Czegoś nie ogarniam ?

2

Odp: nowicjusz - problem z załącznikami

(dwa razy dałem sobie radę z różnymi stolicami, ale jak tak dalej pójdzie, to będzie to dla mnie skuteczny filtr przed dostaniem się na forum).

PS' Może pytania z jakiejś innej dziedziny wiedzy ? Na przykład: czy teoria wybuchu bomby z trotylu została już wyparta przez
     jakąś następną ?

3

Jeśli chodzi o zapisywanie się na forum po odpowiedzi na testowe pytania, to jest to jedyny skuteczny środek obrony przed atakami spamerów (a bywa ich kilkadziesiąt dziennie). Nie zamierzamy tego zmieniać.

Wersja 6.0.10 The Bat! to także wielki niewypał - uważam, że autorzy nie powinni udostępniać programu w wersji "alfa". Proponuję instalację wersji 5.8.x - ta działa raczej bez problemów (sądzę, że działa dobrze także w środowisku 64-bitowym).

Ad 1) Reguły to są po prostu filtry w The Bat! - przejrzyj podręcznik pod tym kątem. Przenoszenie poczty do określonego podfolderu to najprostsza operacja, z którą filtry w The Bat! sobie doskonale radzą.

Ad 2) To raczej wina wersji 6.x. Nie napisałeś co to za załącznik, zatem trudno coś wnioskować.

Ad 3) W wersji 5.x i starszych powiadamianie dźwiękiem na różne sposoby działa - znowu odsyłam po szczegóły do podręcznika, bo opcji jest sporo na wyjaśnianie ich na forum.

4 (edytowany przez lechutek 2013-12-02 08:59:19)

załączniki w jpg.
Puszczanie w świat takiej wersji to antyreklama, dlaczego to robią ?
Dziękuję za odpowiedź.
Cała zawartość (nie mała) Gmaila przeniosła mi się do tej wersji Bat. Czy jeśli ją odinstaluję i zainstaluję "niższą" wersję to stracę to wszystko ?

5

Przy instalacji starszych (i nowszych)  wersji wiadomości pobrane z serwera nie znikają.

6

wygląda to wszystko bardzo zniechęcająco. Po co ten pół-produkt wysyłają w świat ? Może nie warto zawracać sobie głowy tym programem ?

7

jednak kicha. Wróciłem do wersji 5.8.8. i nic nie ocalało ani z archiwum, ani z książki adresowej. Chyba jednak jest to beznadziejny program. Wpadłem, ale trudno.

8

Czy odinstalowałeś poprzednią wersję i potem zainstalowałeś inną? Ja nigdy nie miałem kłopotu ze zniknięciem poczty przy takiej operacji.

Z jakiego protokołu korzystasz do obsługi Gmail (POP3 czy IMAP)? Usunięcie poczty z Gmail nie jest takie proste, sprawdź przez WWW czy wiadomości są na serwerze i spróbuj wykorzystać IMAP.

9

tak zrobiłem, odinstalowałem i zainstalowałem.  czy na forum jest gdzieś podręcznik z wersją nowszą niż 4.0 ?