1

Temat: Kopia zapasowa - "uszkodzony indeks bazy danych"

Podczas próby backupa wyskakuje mi błąd oraz komunikat takiej treści.

"Podczas zapisu danych z folderu Odebrane wystąpił błąd

Możliwe że indeks bazy danych jest uszkodzony - spróbuj usunąć plik indeksu i ponownie odczytać zawartość folderu, a następnie ponownie utworzyć kopię zapasową".

Taki błąd wyskakiwał mi również na Batcie 2 przy Win98 SE.
Od dzisiaj mam 2000 Profeszynal i najnowszego Bata Profeszynala. Wiadomości mogę spokojnie czytać i przeglądać. Nie chcę ich stracić, bo to kawał historii mojego życia - sentyment. I hope U know what I mean.

1 Które to bydle to plik indeksu?
2 Czy jak go skasuję, to jest możliwośc utraty informacji?
3 Jakieś inne sugestie i uwagi?

Odp: Kopia zapasowa - "uszkodzony indeks bazy danych"

MeeHau napisał/a:

Podczas próby backupa wyskakuje mi błąd oraz komunikat takiej treści.

"Podczas zapisu danych z folderu Odebrane wystąpił błąd

Możliwe że indeks bazy danych jest uszkodzony - spróbuj usunąć plik indeksu i ponownie odczytać zawartość folderu, a następnie ponownie utworzyć kopię zapasową".

Taki błąd wyskakiwał mi również na Batcie 2 przy Win98 SE.
Od dzisiaj mam 2000 Profeszynal i najnowszego Bata Profeszynala. Wiadomości mogę spokojnie czytać i przeglądać. Nie chcę ich stracić, bo to kawał historii mojego życia - sentyment. I hope U know what I mean.

1 Które to bydle to plik indeksu?

W katalogu - zazwyczaj (można to ustawić we właściwościach konta lub folderu) - "ścieżka do TB!\MAIL\Nazwa konta\Inbox" znajdziesz dwa pliki: MESSAGES.TBB i MESSAGES.TBI. Każdy folder w TB! ma swój katalog na dysku z tymi plikami. W MESSAGES.TBB mieszczą się wiadomości, MESSAGES.TBI jest plikiem indeksu.

2 Czy jak go skasuję, to jest możliwośc utraty informacji?

Stracisz informacje 'dodane' - czy wiadomość była przeczytana, czy odpowiedziano na nią, czy ma jakieś kolory, albo flagi (zaparkowana itp.), albo notatki.

3 Jakieś inne sugestie i uwagi?

Po pierwsze - zrób sobie na wszelki wypadek ręczny eksport wiadomości z tego folderu do pliku w formacie poczty Unix (Narzędzia / Eksport). Następnie wyłącz TB!, skopiuj plik MESSAGES.TBI - a najlepiej, na wszelki wypadek, oba pliki z tego folderu - do innego miejsca, skasuj MESSAGES.TBI i włącz TB! Plik indeksu powinien się odbudować, choć stracisz informacje, o których wspomniałem powyżej.

PS Po raz kolejny dodam przestrogę. Nie należy trzymać wiadomości w folderze Odebrane, tylko przenosić je - TB! ma wiele możliwości na zautomatyzowanie tego - do innych folderów. Jeśli coś się psuje, to pierwszy właśnie ten folder...

3

A co zrobić jeżeli usunięcie pliku MESSAGES.TBI nie pomogło ?

4

medyko napisał/a:

A co zrobić jeżeli usunięcie pliku MESSAGES.TBI nie pomogło ?

Z ciekawości - gdzie chcesz umieścić plik z kopią zapasową? Czy na tym samym dysku, co The Bat! ?

5

no niestety tak, komputer jest firmowy i niestety ma tylko jedna partycję. a to ma jakieś znaczenie ??

6

medyko napisał/a:

no niestety tak, komputer jest firmowy i niestety ma tylko jedna partycję. a to ma jakieś znaczenie ??

Jak widzę nie ma. U mnie kiedyś był ciągle takie komunikat jak u ciebie, ale plik kopii był generowany na innym dysku - jak tylko zmieniłem lokalizację - kopia na tym dysku, co TB! - problem automagicznie zniknął.

7

Mam ten sam kłopot. Wywala błąd indeksu podczas robienia kopii. Ani odbudowanie indeksu, ani tworzenie backupu na tej samej partycji nie pomagają. Czy obejściem problemu może być przeniesienie wszystkich maili z folderu Odebrane do tymczasowego nowego i wtedy utworzenie kopii?

Moim zdaniem nie można wymagać od wszystkich, że będą tworzyć specjalne foldery na odebrane wiadomości. Po to jest inbox, żeby działał. Nie ma prawa się nic sypać! Inaczej co to za program...

8

Rzerzych napisał/a:

Czy obejściem problemu może być przeniesienie wszystkich maili z folderu Odebrane do tymczasowego nowego i wtedy utworzenie kopii?

Być może - sam to musisz sprawdzić. Inną metodą testowania jest eksport wiadomości np. do formatu unixa, ich skasowanie w podejrzanym folderze, import ... itd.

Rzerzych napisał/a:

Po to jest inbox, żeby działał. Nie ma prawa się nic sypać!

Ma prawo się sypać jak każdy inny folder smile Mercedesy też się psują smile
Warto zawsze pamiętać, że 2 GB to górna granica pojemności folderu.

9 (edytowany przez ch3 2006-06-15 14:57:23)

Podepnę się pod ten temat.

Miałem taki sam komunikat: "uszkodzony indeks bazy danych", włączył mi się kreator odzyskiwania/naprawiania.
Zaznaczyłem w nim całe konto, w którym występował problem i po naprawieniu indeksu okazało się, że straciłem całą pocztę z folderu Odebrane. Czy istnieje sposób odzyskania tej poczty ?

10 (edytowany przez Andy 2006-06-15 18:37:16)

Jezeli masz Win 2K albo XP to porownaj uprawnienia na plikach i foldrach. Ewentualnie jak masz taka mozliwosc to otestuj na koncie z uprawnieniami admina?