MeeHau napisał/a:Podczas próby backupa wyskakuje mi błąd oraz komunikat takiej treści.
"Podczas zapisu danych z folderu Odebrane wystąpił błąd
Możliwe że indeks bazy danych jest uszkodzony - spróbuj usunąć plik indeksu i ponownie odczytać zawartość folderu, a następnie ponownie utworzyć kopię zapasową".
Taki błąd wyskakiwał mi również na Batcie 2 przy Win98 SE.
Od dzisiaj mam 2000 Profeszynal i najnowszego Bata Profeszynala. Wiadomości mogę spokojnie czytać i przeglądać. Nie chcę ich stracić, bo to kawał historii mojego życia - sentyment. I hope U know what I mean.
1 Które to bydle to plik indeksu?
W katalogu - zazwyczaj (można to ustawić we właściwościach konta lub folderu) - "ścieżka do TB!\MAIL\Nazwa konta\Inbox" znajdziesz dwa pliki: MESSAGES.TBB i MESSAGES.TBI. Każdy folder w TB! ma swój katalog na dysku z tymi plikami. W MESSAGES.TBB mieszczą się wiadomości, MESSAGES.TBI jest plikiem indeksu.
2 Czy jak go skasuję, to jest możliwośc utraty informacji?
Stracisz informacje 'dodane' - czy wiadomość była przeczytana, czy odpowiedziano na nią, czy ma jakieś kolory, albo flagi (zaparkowana itp.), albo notatki.
3 Jakieś inne sugestie i uwagi?
Po pierwsze - zrób sobie na wszelki wypadek ręczny eksport wiadomości z tego folderu do pliku w formacie poczty Unix (Narzędzia / Eksport). Następnie wyłącz TB!, skopiuj plik MESSAGES.TBI - a najlepiej, na wszelki wypadek, oba pliki z tego folderu - do innego miejsca, skasuj MESSAGES.TBI i włącz TB! Plik indeksu powinien się odbudować, choć stracisz informacje, o których wspomniałem powyżej.
PS Po raz kolejny dodam przestrogę. Nie należy trzymać wiadomości w folderze Odebrane, tylko przenosić je - TB! ma wiele możliwości na zautomatyzowanie tego - do innych folderów. Jeśli coś się psuje, to pierwszy właśnie ten folder...