Przepraszam - i dziękuję za odpowiedź tak szybką. Zaś przepraszam, gdyż samemu nie nadążyłem. Mam początek stycznia bardzo intensywny w związku ze zmianą siedzieby, trochę może to mnie wytłumaczy, że wolniej reaguję we własnym wątku aniżeli niestrudzony Zygmunt, który ma na głowie tyle innych tematów tu także.
Tak, domysł był słuszny, co do tego, jak używam tego szybkiego wyszukiwania. Faktycznie, mam włączony stale widoczny pasek szybkiego wyszukiwania - jak również działa to przez rozpoczęcie wyszukiwania w liście wiadomości. Dotąd - działało właśnie z tą funkcją tworzenia zakładaki, gdy się kliknie enter. U dołu listy wiadomośc tworzyła się zakładka wg wpisanego filtra szukanego ciągu znaków. Było to wygodne, gdy chciałem mieć dostęp do kilku zestawów wiadomości przez dłuższy czas. Zostawiałem sobie np zakładkę z wpisanym filtrem "mecz", inną z wpisanym filtrem "kupuj" inną jeszcze np. "bilet". Zakładki te zostawały i klikając odpowiednie zakładki z wielkiej listy miałem tylko te wyświetlone, które zestawiały wiadomości np. mówiące o bilecie, w innym wypadku o meczu czy o kupnie. Tak. Tak idealnie było - jedynie do tego momentu, który opisywałem. "Coś mi się kliknęło" - i zakładki przestały się tworzyć!!! Niestety. Wyszukiwanie funkcjonuje, mam przefiltrowane wiadomości. Tyle, że zakładki nie tworzą się (lub nie są widoczne).
Ba! Zacząłem kombinować po kliknięciu na pasku prawym przyciskiem - z możliwością "dostosuj". No i... jeszcze więcej sobie "skopałem". Po kliknięciu na "szybkie szukanie" w środkowej kolumnie pokazują się opcje, które można do paska dodawać, w prawej kolumnie jest "układ" pokazujący niby, jakie opcje są przypisane. Pomiędzy środkową kolumną a tą po prawej z aktualnym układem, są przyciski "dodawania" wybranej z kolumny środkowej opcji do układu, albo z usuwaniem, z możliwością tworzenia w tym pasku dodatkowego zasobnika, jak również separatora na pasku. Działa to zaś u mnie w taki sposób, że faktycznie dodaje do tego paska dane funkcje i spycha te wgrane w ustawieniu fabrycznym - jakby niżej. Niemniej - nie widać tych dodanych funkcji w tej trzeciej kolumnie "układ". Przez to - nie da się wycofać z układu, bo nie ma na co kliknąć. W ten sposób - mam do menu "szybkie wybieranie" dodane np. dwa razy "wyświetlaj zakładki folderów", bo próbowałem, czy tą drogą nie da się przywrócić tej funkcji zakładek wyszukiwań. Oryginalne przypisane do paska funkcje "znajdź następny" "znajdź poprzedni" - "spadły" z paska, już ich nie widać po zakmknięciu "dostaosuj". Widać tylko te dodane później. Ponieważ jednak po powtórnym otwarciu opcji "dostosuj paski" w prawej kolumnie "układ" tych dodanych przeze mnie funkcji nie widać - to te fabrycznie ustawione sobie "bezczelnie" figurują na górze opcji zaś tych dodanych nie mogę usunąć. Natomiast po zamknięciu dostosowywania - wyświelta się jednak pasek w kształcie nie tym fabrycznie ustawionym, tylko wg tych późniejszych ustawień. "Na pewno" też przy tym te ustawienia dodawane są do paska "szybkie wyszukiwanie", gdyż jeżeli po kliknięciu prawym przyciskiem "odhaczę" pasek "szybkie wyszukiwanie" - to te opcje później dodane wraz z całym paskiem szybkiego wyszukiwania nikną, nie są wyświetlane. Z kolei gdy znowu kliknę "wyświetlaj szybkie wyszukiwanie" - to pojawia się całość tego paska, ale w kształcie wyżej opisanym, czyli z okienkiem i z przyciskami dodatkowo dodanymi a nie ze "znajdź następne" czy "znajdź poprzednie", które są oryginalne i które przy włączeniu "dostosowywania" są widoczne jako jedyne związane z ą opcją.
Tak więc - galimatias jakiś powstał, zastanawiam się, jak z tego wybrnąć.
Tak więc - dotąd nie zainstalowanłem tej edycji 9.5, o której pisałem w inym wątku i co do której też dostałem odpowiedź, za którą tutaj dziękuję. Zastanawiam się bowiem, czy te przejawy tu opisane nie zwiastują, że coś jednak w systemie mojego TheBath!a zaczyna się psuć? W takim razie - może jednak zainstalować na innym miejscu, od zera tę najnowszą wersję i następnie ściągnąć z kopii zapasowej bazę danych (moich wiadomości). Jednak - jak dam "przywróć", to i tak pytanie, czy nie przywróci tych opcji wyjściowych, które właśnie mają coś w sobie pomieszanego — czyli czy de facto okrężną drogą nie stworzę tak samo felernie działającej kopii? Jeżeli próbować zapisać bez kopii ustawień - to pytanie, co utracę, czy rzeczywiście nie jest lepiej pracować na takim trochę "okrojonym" TheBat!cie, nawet jeżeli ta funkcja z zakładkami jest fajna i użyteczna?
Jeżeli jest jeszcze jakaś koncepcja inna rozwiązania problemu, wdzięczny będę za sugestię. Jak również - za sugestię co do tego, co robić obecnie, jakie próby podjąć, by może jednak ujarzmić ten problem?
Raz jeszcze dzięki "z góry" za pomoc. Pozdrawiam.