Temat: Czy mozna zalozyc dwie tożsamości z kilkoma mailami?
Czy mozna w tym programie założyc np.2 tozsamości(z hasłem) w kazdej kilka adresów mailowych???Proszę o pomoc, aha wersja no 3.65.03
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum PSTB! → Ogólne → Czy mozna zalozyc dwie tożsamości z kilkoma mailami?
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy mozna w tym programie założyc np.2 tozsamości(z hasłem) w kazdej kilka adresów mailowych???Proszę o pomoc, aha wersja no 3.65.03
Czy mozna w tym programie założyc np.2 tozsamości(z hasłem) w kazdej kilka adresów mailowych???
Mam nadzieję, że przez określenie "tożsamości" rozumiesz po prostu konta w programie The Bat!. "Tożsamość" to jeden z dziwnych tworów pewnej znanej firmy, która w wielu wypadkach ma dar komplikowania rzeczy prostych.
Wyjaśnienie masz w podręczniku w rozdziale Uprawnienia użytkowników - musisz po prostu utworzyć w programie kilka kont z uprawnieniami użytkowników, pogrupować je w dwie grupy i dla każdej grupy ustawić hasło. Przed tymi operacjami musisz utworzyć jedno konto z uprawnieniami administratora (serwery i adresy mogą być fikcyjne) - po to aby móc zarządzać pozostałymi kontami.
Dolączę siędo pytania. Zainstalowałem The Bat w wersji 3.65.03 professional. Dysk jest szyfrowany - w trakcie instalacji, a także późniejszego dodawania kont na Wp nie wyskoczył mi żaden monit dotyczący możliwości administrowania kontami (program ma być dostępny dla kilku osób na jednym komputerze - każda osoba ma możliwość pracy tylko na swoich kontach). Przeczytałem podręcznik w temacie o grupowaniu kont ale w Opcje --> Sieć i administracja pojawia mi się tylko zakładka Sieć - nie ma zakładek grupy i administracji. Co robię żle? Założmy, że obecne wszystkie konta meilowe , które utworzyłem w The Bat są moje (administratora) i chcę założyć teraz inne konta dla innych uzytkowników im tylko przypisane. Na hasła oczywiście.
Jakiś pomysł?
Pozdrawiam,
Łukasz
Dysk jest szyfrowany - w trakcie instalacji, a także późniejszego dodawania kont na Wp nie wyskoczył mi żaden monit dotyczący możliwości administrowania kontami (program ma być dostępny dla kilku osób na jednym komputerze - każda osoba ma możliwość pracy tylko na swoich kontach). Przeczytałem podręcznik w temacie o grupowaniu kont ale w Opcje --> Sieć i administracja pojawia mi się tylko zakładka Sieć - nie ma zakładek grupy i administracji.
Z opisu wynika, że to nie dysk jest szyfrowany, lecz The Bat! szyfruje pliki bazy poczty i konfiguracyjne - czyż nie tak? Poza tym wydaje mi się, że masz bardzo stary podręcznik, ponieważ informacja o braku możliwości różnicowania uprawnień w trybie z szyfrowaniem jest w nim od sierpnia ubiegłego roku. Cytat z podręcznika z rozdziału "Uprawnienia użytkowników":
Funkcje różnicowania uprawnień użytkowników nie są dostępne przy pracy w trybie szyfrowanym w wersji Professional programu The Bat!. Wszystkie konta mają wówczas uprawnienia administratora. Nie ma także możliwości zabezpieczania hasłem poszczególnych kont, gdyż dane są zabezpieczone jednym hasłem głównym ustalonym podczas instalacji programu.
Znalazłem juz mozliwość założenia Folderu wirtualnego,jednak nie mogę przeniesc do niego konkretnych kont pocztowych.Proszę o pomoc. W folderze wirtualnym moge założyc hasło,wiec więc wszystko by mi odpowiadało gdym tylko mógl przenieść do niego te założone juz konta. Z góry dziękuję za pomoc.
Znalazłem juz mozliwość założenia Folderu wirtualnego,jednak nie mogę przeniesc do niego konkretnych kont pocztowych.Proszę o pomoc.
Jedyna pomoc, jaką możesz ode mnie uzyskać to zalecenie przeczytania podręcznika od początku, a najlepiej od rozdziału Słowniczek podstawowych pojęć. W folderach wirtualnych nie umieszcza się kont, do folderu nie można przypisać hasła itd... Przecież chodziło Ci o grupy kont z uprawnieniami użytkowników, zatem skąd te fantastyczne pomysły z folderami?
Powiem tak:generalnie program the bat jest dobry,ale to iz nie ma normalnych profili uzytkowników jest dla mnie smieszne!Wg mnie takie profile to podstawa w tego typu programach,bo oczywistym faktem jest,ze z jednaego programu moze korzystac kilka osob!!!W opcje/siec i administracja jest co prawda funkcja grupowania kont,jednak nie ma to nic wspolnego z profilami/tożsamościami czy niech sobie ktos to nazywa jak chce!!Zeby miec dwa profile to po pierwsze trzeba zakładac falszywe konto z uprawnieniami administratora!Mimo to hasła dla okreslonej grupy ustanowic nie moge,poniewaz po jego wpisaniu poprostu nie działa i dostep do okreslonej grupy i tak nie jest chroniony hasłem!!!Nie ma się co oszukiwać program nie obsługuje standardowych profili kilku uzytkownikach na kazdym kilka maili!Mozna to uzyskac poprzez kombinacje,które w gruncie rzeczy i tak nie przynoszą 100% zamierzonego rezultatu. Takie jest moje zdanie.Uwazam jednoczesnie,ze taka funkcja(profile uzytkownika) powinna być wprowadzona...
Za całkiem dobry w konfiguracji uwazam program Icredimail,jednak nie do przyjęcia jest problem z obsługą polskich znaków!!![to tak na marginesie].Co do komplikacji rzeczy prostych,to w zasadzie jest to zarzut pod adresem The bat.Bo zdecydowanie program do najprostszych w obsłudzenie nie należy!!!!
Powiem tak:generalnie program the bat jest dobry,ale to iz nie ma normalnych profili uzytkowników jest dla mnie smieszne!Wg mnie takie profile to podstawa w tego typu programach,bo oczywistym faktem jest,ze z jednaego programu moze korzystac kilka osob!!!W opcje/siec i administracja jest co prawda funkcja grupowania kont,jednak nie ma to nic wspolnego z profilami/tożsamościami czy niech sobie ktos to nazywa jak chce!!
Zgadzam się, że obsługa The Bat! może sprawiać kłopoty, szczególnie na początku i wtedy, gdy chce się korzystać z bardziej zaawansowanych funkcji. Nie bardzo jednak rozumiem co masz na myśli mówiąc o "normalnych profilach". Przecież grupa kont w The Bat! to nic innego jak profil użytkownika zawierający dane jego kont i uprawnienia. Czy nie jest to "normalny profil"? Funkcjonalność takiego rozwiązania jest o wiele większa niż np. "profil" użytkownika w programie ThunderBird.
Zeby miec dwa profile to po pierwsze trzeba zakładac falszywe konto z uprawnieniami administratora!Mimo to hasła dla okreslonej grupy ustanowic nie moge,poniewaz po jego wpisaniu poprostu nie działa i dostep do okreslonej grupy i tak nie jest chroniony hasłem!!!
W czym i komu przeszkadza konto administratora, którego użytkownik nie będzie widział? Po uruchomieniu programu podaje on tylko nazwę swojej grupy i jej hasło, a następnie uzyskuje dostęp do wszyskich swoich kont. To działa u innych, czyli musiałeś popełnić jakiś błąd w konfiguracji.
Oczywiście, otwierające się na hasło "profile" w innych programach lub grupy kont w The Bat! to tylko namiastka zabezpieczeń, ponieważ ważniejsza jest ochrona plików z danymi poczty. W takim wypadku, jeśli dane nie są szyfrowane, należy korzystać z tego co oferuje system operacyjny: wtedy każdy użytkownik pracuje z The Bat! na swoim własnym koncie systemowym i przy odpowiedniej konfiguracji uprawnień w systemie nie ma dostępu do poczty innych użytkowników. Uważam, że to jest właściwy model obsługi poczty, a nie praca wielu użytkowników na jednym koncie systemowym.
Chcąc naprawdę zabezpieczyć swoją pocztę, należy używać wersji Professional programu z szyfrowaniem plików bazy wiadomości i plików konfiguracyjnych. Takie zabezpieczenie może być dodatkowo wzmocnione, gdy hasła będą przechowywane na zaszyfrowanym "tokenie". Wtedy z programu może korzystać tylko jeden użytkownik, natomiast inni mogą pracować w inny sposób na swoich kontach systemowych.
Dziekuje za odpowiedz!!!Po zastosowaniu sie do twoich zalecen nieby wszystko jest ok!Jednak gdy wpisze nazwę konta które nie jest zahasłowane,ale znajduje sie w grupie która zahasłowałem,to bez problemu mozna wejsc do tego maila!Czyli dostep nie jest ograniczony poprzez hasło dla innych uzytkowników!Z moich prób wynika,ze ochronę moze tylko zapewnic hasło kazdego konta/maila z osobna.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum PSTB! → Ogólne → Czy mozna zalozyc dwie tożsamości z kilkoma mailami?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc