Andy napisał/a:Aby mogl lepiej zaprezentowac moj problem, przedstawiam w bardzo skroconej
werzji jeden szablon.
Tak, teraz rozumiem Twój problem. Miałem kiedyś podobne kłopoty, z tym że częstotliwość wysyłki plików była mniejsza (pliki generowano raz w miesiącu, a wysyłano na początku następnego). Rozwiązanie sprowadziło się do tego, że utworzyłem oddzielny szablon, który generował nazwę załączanego pliku na podstawie nazwy bieżącego miesiąca, ale było to trochę sztuczne. W szablonie zastosowałem dwanaście makr warunkowych, które działały na zasadzie:
Jeśli nazwa miesiąca jest <xxx>, wstaw do nazwy załącznika nazwę poprzedniego miesiąca.
U Ciebie takie rozwiązanie doprowadzi do wielkiej komplikacji szablonu i nie zawsze będzie skuteczne.
The Bat! ma jednak dodatkowe możliwości wysyłki plików i być może uda się to zastosować w Twoim przypadku. Pliki można automatycznie wysyłać za pomocą terminarza. Trzeba podać kilka parametrów tej operacji: katalog, w którym są przechowywane pliki do wysyłki, odbiorców oraz szablon. Jeśli lista odbiorców jest stała, to raczej nie będzie problemów. Nie będzie także problemów jeśli ogólna treść wiadomości jest ustalona - ponieważ wysyłana wiadomość z załacznikiem nie będzie widoczna w edytorze (oczywiście, w szablonie mogą być makra zmieniające treść stosownie do odbiorcy, ale nie można będzie nic dodawać ręcznie).
Trzeba tylko pamietać, że od dwóch lat autorzy The Bat! nie poprawili błędu w terminarzu, który uniemożliwia wysyłkę plików adresowanych do całej grupy z książki adresowej. To także pewnie udałoby się obejść, np. pobierając listę odbiorców z pliku, ale można ich także wskazać indywidualnie lub wpisać na stałe w szablonie (jeśli to możliwe).
Rozwiązanie z wysyłką za pomocą terminarza ma także tę zaletę, że od razu widać czy dany plik był wysłany (pliki wysłane mogą mieć zmienione nazwy lub można je automatycznie przenosić do innego katalogu). Nie ma także znaczenia kiedy następuje wysyłka, ponieważ The Bat! wyśle wszystkie pliki ze wskazanego katalogu niezależnie od ich nazw.